Predsjedništvo HDZ-a BiH podržalo je postignuti jednoglasan stav HNS-a o zajedničkom nastupu svih stranaka članica HNS-a na lokalnim izborima 2020. godine. Odluka se posebno odnosi na sredine gdje je hrvatski narod izložen svojom brojnošću i mogućnosti preglasavanja, izuzetak je u sredinama gdje su Hrvati većina, tu će stranke HNS-a ići s više listi i kandidata.

“Analizirajući vođene razgovore sa zvaničnicima SDA oko provođenja izbora u Gradu Mostaru, uspostave vlasti u Federaciji BiH, izmjene strukture Vlade FBiH, te razgovore koje se odnose na izmjene izbornog zakonodavstva, Predsjedništvo HDZ-a BiH i dalje se zalaže da se nastavi intenzivan rad na pronalaženju rješenja za održavanje lokalnih izbora ove godine u Mostaru te oko izmjena Izbornog zakona, uzimajući u obzir odluke Ustavnog suda BiH i presude Međunarodnog suda za ljudska prava u Strazburu”, navodi se u saopštenju ove stranke.

Govoreći o transformaciji Vlade FBiH, Predsjedništvo je predložilo ukidanje neustavnih ministarstava u Vladi, a predložilo formiranje novih ministarstava, kao i razdvajanje već postojećih ministarstava koji imaju preopširne nadležnosti.

“Predsjedništvo je komentarisallo i aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini ali i aktuelne bezbjednosne izazove koji se odnose na državni nivo, posebno uzimajući u obzir problem migranata. Bez zajedničke strategije i zajedničkog nastupa nema kvalitetnog odgovora na ovu problematiku, nadležne službe moraju predstaviti i napraviti jedinstvenu državnu strategiju”, zaključeno je na sjednici.

Predsjedništvo HDZ-a BiH pokrenulo je inicijativu za zajedničkim sastankom Predsjedništva HDZ-a BiH i HDZ-a Hrvatske u narednom razdoblju.