Klub poslanika HDZ-a u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) uputio je danas kantonalnoj Vladi  inicijativu za promjene Ustava ovog kantona, kojim bi bila riješena konstitutivnost srpskog naroda, potvrdio je zamjenik predsjedavajućeg kantonalne Skupštine Tomislav Martinović (HDZ).

“Ta inicijativa upućena je Vladi HNK i mi ćemo pokušati u okviru tih pitanja obuhvatiti i ona druga koja se tiču institucija koje odavno nemamo. Tako bismo trenutno stanje i osnovni pravni akt kantona uskladili s onim što u praksi imamo”, rekao je Martinović novinarima.

Predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago (SDA) istakao je da još od 2017. godine u skupštinskoj proceduri postoje amandmani koje je utvrdio Klub Bošnjaka u vezi sa izmjenama Ustava, koji se odnose na konstitutivnost srpskog naroda i na ravnopravnu upotrebu srpskog jezika i pisma ćirilica.

“Mogu odgovorno reći da će svi poslanici u Klubu Bošnjaka podržati prijedlog kad dođe iz Kluba poslanika hrvatskog naroda i mislim, ako se krene u tu proceduru, da je sve pripremljeno. Praktično samo treba mogućnost da se izmjene Ustava utvrde i donesu sa dvotrećinskom većinom, a to je sa 20 ruku. Ako Klub poslanika Hrvata bude za, nema nikakvih problema da se to završi. Ako bude trebalo i vanrednu sjednicu ćemo zakazati da bi to civilizacijsko pitanje riješili”, izjavio je Špago.

Srbi u HNK i još dva kantona nisu konstitutivan narod.

Ustavni sud FBiH je još u maju 2019. utvrdio da nekoliko odredaba ustava tri kantona krše Ustav FBiH, te naredio da kantonalne skupštine izmjene svoje ustave u roku od šest mjeseci, ali to do sada nije učinila nijedna.