HDZ BiH danas je pozvao na neodložnu primjenu Političkog sporazuma iz Mostara o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine kako bi se unaprijedili demokratski temelji BiH, obezbijedila potpuna jednakost konstitutivnih naroda i ostvario kandidatski status za EU u ovoj godini.

“Pozivamo političke strukture u Bosni i Hercegovini, ali i naše međunarodne partnere i njihove predstavnike u BiH, na pristupanje koracima koji će omogućiti da BiH donesemo stabilnu, razvijenu, evropsku i demokratsku budućnost sa prilikama koje će moći odgovoriti na potrebe i težnje svih građana”, navodi se u saopštenju HDZ-a.

Iz HDZ-a podsjećaju da je prije pet godina predat zahtjev Bosne i Hercegovine za članstvo u EU i da ova stranka reafirmiše svoju nedvosmislenu podršku za evropsku budućnost BiH.

Iz ove stranke pozivaju političke zvaničnike na konstruktivan dijalog i saradnju kako bi se što skorije dobio kandidatski status, koji je Bosni i Hercegovini danas prijeko potreban.

“Na tom putu apelujemo na poštovanje apsolutne jednakosti konstitutivnih naroda, kao i na zajednički rad koji će donijeti potrebnu angažovanost i napredak”, saopšteno je iz HDZ-a.