Zukan Helez, potpredsjednik SDP-a u razgovoru za BHT 1 uživo kaže kako su glasovi u Srebrenici ljaga za SDP BiH , ali da su to uradili pojedinci mimo znanja i volje rukovodstva.

Govoreći o izbornoj prevari u Srebrenici, gdje se sumnja da su članovi SDP BIH nedozvoljeno koristili lične podatke bh. građana za glasanje putem pošte iz Srbije, te fiktivnim glasovima pogodovali kandidatu za načelnika Općine Srebrenica Mladenu Grujičiću, kao i Socijaldemokratskoj partiji BiH, Zukan Helez kaže:

“To su uradili pojedinci mimo znanja i volje rukovodstva .To je presedan. Niko brže nije reagovao, nijedna politička stranka, ja mislim ni u Europi, da čak nismo ni saznali pravu istinu isključili smo te ljude. Iako je i zarez tačan, od onoga što se tamo pominje, trebali smo ih isključiti, kaže Helez.

Helez takav stav pojašnjava primjerom da se u policiji duže zadrže oni koji su uhapšeni zbog vožnje u alkoholiziranom stanju, nego što su bili uhapšeni članovi SDP-a u Srebrenici:

“Njih su, koliko znam, pustili za nekoliko sati. Jako je čudno što su ih tako brzo pustili ako je to tako veliko krivično djelo, falsifikovanje isprava itd. To osuđujem”, kaže Helez .

Dodaje kako je kao federalni ministar za pitanje boraca obišao sve mjesne zajednice u Srebrenici, te da je 2012. bio dio Izbornog štaba za izbore u Srebrenici:

“Tačno sam dobio zadatak šta treba uraditi, ne samo ja nego i Desnica Radivojević, i Adil Osmanović. Ja i Nermin Nikšić smo maestralno uradili taj zadatak i pobijedio je probosanski i probošnjački kandidat Ćamil Duraković”, kaže Helez.

Kaže da se sve ovo što se desilo ne može , kako je rekao, “svaliti” samo na gospodina Begu Bektića. Dodaje kako je “Bego bio u SDA i došao u SDP”, da ga nisu ni provjeravali, te da ne možete nijednog čovjeka poznavati u dušu.

Helez kaže i kako tragedija Srerbrenice ne počinje od Bege Bektića, te postavlja pitanja cijeloj javnosti:

“Zašto je iz Srebrenice u toku rata izvedeno 13 ključnih oficira i prebačeno u Tuzlu, na nekoliko dana prije pada Srebrenice? Zašto je Srebrenica u Dejtonu ostavljena u RS, iako je po popisu bilo 80 posto Bošnjaka. Pripala je RS, jer je neko ostavio tamo, iz kojih razloga, ne znam. Drvar sa 100 posto Srba pripao je Federaciji.”, kaže Helez i pita se zar nije bilo logično, ako je u Dejtonu određeno 51:49, da se to dvoje zamijeni.

Kaže da ne vjeruje da se bilo ko od delegacije koja je bila u Dejtonu “našalio da Srebrenica treba da pripadne Federaciji” , da bi iko to osporio.

I ,kao treće, Helez je rekao da se pogleda gdje žive funkcioneri SDA, koji se brinu za Srebrenicu, predstavljaju Srebrenicu itd.

“Ja se stavljam na raspolaganje za naredne izbore. Nije ovo mala razlika, ovi glasovi, ovo jeste ljaga na SDP, ljaga na tog čovjeka. Ne znam šta se desilo u glavi tog čovjeka tamo, oni koji su ga protjerali, koji su mu pobili , on je glasao za njih”, rekao je Helez.

Dodao je kako je SDA u koaliciji sa negatorima genocida u entitetu Republika Srpska, te da su oni glasali za negatore genocida u Domu naroda, u NSRS:

“Znači, nije Grujičić jedini negator genocida. Svugdje gdje je potrebno Stranci demokratske akcije, može se sa negatorima genocida”, kaže Helez.

Govoreći o zahtjevu SDA da Nermin Nikšić podnese ostavku, Helez kaže kako bi onda predsjednik trebao odgovarati za svaku glupost, koju članovi počine na terenu.

“To je lokalno-čovjek je napravio krivično djelo i ljagu na SDP. On treba da odgovara i da se ispita šta je uradio.Ne vjerujem da je samo Bego Bektić to uradio”, kaže Helez.

Kada je riječ o ostavci Saše Magazinovića, Helez smatra da je to njegov lični stav.

Ističe kako on lično nikada ne bi podigao ruku za Zakon o prebivalištu:

“Glasanje članova SDP o Zakonu o prebivalištu je greška. Sve dok se ne provede Aneks 7 Dejtonskog sporazuma nije se smjelo ulaziti u taj proces glasanja za taj zakon. Nikada ne bih podigao ruku za taj zakon”,kaže Helez.

Helez je u intervjuu još komentirao i izborni rezultat SDP BiH, rekavši, između ostalog, kako je ponosan na ostvarene rezultate u Grudama i Livnu .