Helsinki, koji je bio prilično pošteđen pandemije korona virusa, sada uvodi nova ograničenja zbog pojave infekcija, najavio je danas gradonačelnik Jan Vapavuori.

Srednje škole, biblioteke i bazeni biće zatvoreni, a javni događaji potpuno zabranjeni zbog “zabrinjavajuće” situacije, izjavio je na konferenciji za novinare gradonačelnik.

“Predlažemo da se iskoriste sve mjere koje su u nadležnosti opštine”, rekao je on i dodao da će datum stupanja na snagu tih mjera biti saopšten krajem sedmice.

Gradonačelnik je naveo da je bilo niz slučajeva zaraze u staračkim domovima i izrazio žaljenje što suviše veliki broj ljudi ignoriše zdravstvene preporuke.

Eventualna ograničenja za restorane i barove, kao i za slobodu kretanja donijeće centralne vlasti.

Finska premijerka Sana Marin je jučer nagovijestila da bi ponovno proglašenje vanrednog stanja moglo da uslijedi ukoliko sadašnje mjere ne budu efikasne.

Stopa zaraze u Finskoj i dalje je daleko najniža u EU, sa 69 novih slučajeva na 100.000 stanovnika zabilježenih tokom posljednje dvije nedjelje, dok je početkom novembra iznosila oko 40 slučajeva na 100.000.