Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Nevenko Herceg danas je na sastanku s ministricom civilnih poslova u Vijeću ministara BiH Ankicom Gudeljević analizirao aktuelno zdravstveno i epidemiološko stanje nastalo pojavom koronavirusa, te mogućnost još bliže zajedničke saradnje s ciljem poduzimanja potrebnih mjera radi sprečavanja širenja bolesti.

Herceg je podsjetio na provedene aktivnosti koje su počele već u februaru, te mjere koje je, nakon proglašenja stanja nesreće, donio kantonalni Štab civilne zaštite.

“U posljednje vrijeme epidemiološko stanje u našem kantonu je sve ozbiljnije, odnosno povećava se broj covid-pozitivnih osoba. Kad uzmemo u obzir nedavno započetu školsku godinu i dolazak hladnijih dana onda je vidljivo kako su pred nama novi izazovi. Vjerujem u to da ćemo, kao i do sada, na njih znati uspješno odgovoriti”, rekao je Herceg.

Ministrica Gudeljević je pohvalila je napore svih učesnika sistema borbe protiv koronavirusa u HNK izrazivši spremnost da, u sklopu mogućnosti i nadležnosti Ministarstva, pomogne rad kantonalnih tijela i institucija koja provode aktivnosti vezane za sprečavanje širenja covida-19.

Herceg i Gudeljević uputili su poziv svim građanima HNK da poštuju preporuke, mjere i naredbe nadležnih tijela, izrazivši uvjerenje da će zajedničkim naporima i snagama biti pobijeđena pandemija koronavirusa, navedeno je u saopštenju Vlade HNK.