Premijer Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg najavio je moguće zatvaranje zbog sve teže epidemiološke situacije i nepoštovanja mjera i ako se nastavi trend rasta novozaraženih.

Da je stanje zabrinjavajuće govori podatak da je tijekom prošlog vikenda u mostarskoj Covid bolnici od posljedica zaraze koronavirsuom umrlo 12 osoba i da je trenutno 76 osoba na bolničkom liječenju, pa su kapaciteti gotovo popunjeni.

Herceg podsjeća da je zatvaranje u prvom valu pojave koronavirusa u HNŽ, koji je tada bio najpogođeniji u Federaciji BiH (FBiH), bilo efikasno i da su bili dobri rezultati.

– Bili smo izloženi kritici za vrijeme prvog „lockdowna`, jer samo išli s rigoroznim mjerama – podsjeća Herceg.

Problem je, kako navodi, što su mnogi nakon liberalizacije mjera prestali poštivati one koje su ostale na snazi i tražila se dodatna liberalizacija.

– Ova županija je od dijela skupštinskih zastupnika i od dijela javnosti i gospodarstva bila pritiskana da ukine policijski sat. Mi smo ga zadržali i mislim da je to doprinijelo stanju epidemije kakvo smo imali donedavno – tvrdi predsjednik Vlade.

Herceg naglašava da novo stanje zahtijeva nove mjere, navodeći da će Krizni stožer razmotriti trenutnu epidemiološku situaciju, te donijeti nove mjere ako broj zaraženih nastavi rasti.

On je rekao da u cijeloj situaciji nisu problem mjere, nego nihovo nepoštovanje.

– Taj problem je evidentno uzeo maha u zadnje vrijeme jer zbog liberalnog načina života u Hercegovini na lude provode vikendima dolaze gosti čak iz susjedne Hrvatske, zbog čega im nije teško uraditi test za povratak u svoju zemlju – objasnio je Herceg.

Policija u HNŽ ne kažnjava osobe koje se ne pridržavaju epidemioloških mjera, nego one ugostitelje koji ne poštuju radno vrijeme i policijski sat koji je na snazi od 23 do 5 sati ujutro.

Zbog toga je pokrenuta inicijativa i da se zaposle Covid redari koji će kontrolirati provođenje epidemioloških mjera u HNŽ, jer se evidentno ne poštuju i narušavaju epidemiološku sliku.