Koronavirus utjecao je na život, rad i funkcioniranje svih građana širom svijeta, pa tako i Bosne i Hercegovine, ali posebno je utjecao na turizam. Iako se granice otvaraju, ulicama i dalje šetaju samo stanovnici, a hoteli su prazni. Hoće li pandemija ugroziti ljetnu sezonu?

Uz poštivanje svih mjera opreza i zabrana, koronavirus polako slabi. Radnici se vraćaju na svoje poslove, granice se otvaraju, život se vraća u normalno stanje, no posljedice su ostale. Za pandemiju se nitko nije mogao pripremiti. Nekoliko mjeseci stanke uzrokovalo je velike štete, između ostaloga u turizmu.

“Naša djelatnost više ne ovisi od nas, od ljudskih resursa, od naše infrastrukture. Ona sada ovisi od koronavirusa, doktora i epidemiologa”, kaže Mili Bijavica, vlasnik hotela i turističke agencije u Mostaru.

“Vidim za naredni period da se otkazuju rezervacije za 6. i 7. mjesec. Velike grupe koje su trebale doći su otkazale. Štete su ogromne”, kaže Semir Temim, zamjenik ravnatelja Turističke zajednice HNK.

Nije bolja situacija ni u jedinom bosanskohercegovačkom gradu na moru. Neumski hoteli su prazni, ulice puste. Piše li se već sada kraj ljetnoj sezoni?!

“Nama je sezona definitivno propala, eventualno se možemo nadati jesenskom razdoblju, ako se smirivanje nastavi, međutim i najoptimističnije prognoze su jako loše i sezonu možemo smatrati propalom i neuspješnom”, kaže Davor Krešić, predsjednik Udruge turističkih radnika Neum.

Rukovodeći u ovoj županiji, koronazakonom žele pružiti pomoć, kako ostalim subjektima, tako i turizmu. Turistički radnici smatraju da ova pomoć neće oporaviti sezonu, jer su gubitci, kako navode, ogromni.

“Mi ćemo imati najveće probleme za nekoliko mjeseci jer trebamo preživjeti zimu do iduće sezone. Koronazakon je uredu, on kasni kao što znamo, ali krenimo u njegovu brzu implementaciju”, kaže Mili Bijavica, vlasnik hotela i turističke agencije u Mostaru.

“To je više psihološki spas da vidimo da je netko spreman pomoći, međutim, te mjere su samo kap u moru od onog što bi nama trebalo i nama to neće pomoći”, kaže Davor Krešić, predsjednik Udruge turističkih radnika Neum.

Iako se mjere opreza i zabrana i u ovoj županiji popuštaju, iako se granice polako otvaraju, mostarske ulice i dalje nisu preplavljene turistima, kako smo navikli u ovo vrijeme godine. Turistički radnici očekuju barem uspješnu ljetnu sezonu, ali isto tako poručuju da turizam u ovom trenutku nije u njihovim rukama.