Nastavnici i školsko osoblje koji moraju uraditi PCR test na koronavirus prije početka nove školske godine, koja počinje naredne sedmice, u Madridu, glavnom gradu Španije, stvorili su duge redove.

Nova školska godina, koja je izazvala velike kontroverze u cijeloj Španiji zbog epidemije COVID-19, stvorila je polemiku prije nego je i počela.

U Madridu, koji je najteže pogođen pandemijom u toj zemlji, učitelji i školsko osoblje satima stoje u dugim redovima ispred Instituta “Virgen de la Paloma”, gdje su došli da urade obavezni PCR test prije početka nastave.

Jedna od njih je i Maria koja je za Anadoliju kazala da već tri sata stoji u redu.

“Nema socijalne distance. Ne znam kako ćemo početi sa nastavom u ovakvom okruženju”, izjavila je Maria. 

Tu je bio i nastavnik matematike Eduardo. 

“Postoji ozbiljan nedostatak organizacije. Testiranje na ovaj način je suludo”, rekao je on.

Na testiranje u redu već četiri sata čeka i Patricia. 

“Nema socijalne distance. Svi su jedni uz druge. Čak i ako dođemo zdravi, sigurno je da ćemo se odavde vratiti sa COVID-19. Sramotno”, izjavila je ona.

Prosvjetni radnici su se zbog neizvjesnosti i neadekvatno poduzetih mjera odlučili na štrajk 22. i 23. septembra. 

Međutim, ministrica obrazovanja Isabel Celaa jučer je izjavila da je Španija spremna da otvori škole. 

“Škole će biti zatvorene ako epidemija izmakne kontroli”, kazala je Celeaa. 

Nošenje zaštitnih maski za sve učenike starije od šest godina u Španiji bit će obavezno kada se u septembru vrate u škole, objavila je Vlada krajem augusta.

Mjeru, koja je uvedena zbog povećanja broja slučajeva koronavirusa, usvojit će 17 španskih regija, koje autonomno upravljaju obrazovanjem. To je dio niza standardizovanih smjernica dogovorenih na sastanku sa centralnim vlastima. Prije toga su neke španske regije tražile da nošenje maski bude obavezno samo za učenike starije od 12 godina.

Također, učenicima će svakodnevno biti mjerena tjelesna temperatura, morat će prati ruke najmanje pet puta dnevno, a u učionicama će vršiti često provjetravanje, naveli su ranije iz Vlade.

Takozvane “balon-učionice” u kojima će se učenici družiti samo s ograničenim brojem vršnjaka, bit će ključne za prepoznavanje kontakata. To omogućava lokalizovani karantin ukoliko neko bude pozitivan, kako se ne bi morala zatvoriti cijela škola.

Roditelji i nastavnici izrazili su zabrinutost zbog novog talasa epidemije koronavirusa, nakon što su ublažene restriktivne mjere.