Kina je evakuisala hiljade stanovnika nakon što je klizište blokiralo rijeku i stvorilo barijersko jezero koje je prijetilo da poplavi okolna sela, zajedno sa nanosima zemlje nakon najtežih padavina u posljednjim decenijama.

Jezero nastalo zbog masivnog klizišta od 10 miliona kubnih metara, formirano je na rijeci Kingjiang, pritoci rijeke Jangce, juče oko 5:30 časova, saopštila je služba za kontrola poplava u gradu Enshi.

Klizište je krenulo juče kada je 1,5 milion kubnih metara zemlje palo u pritoku rijeke Jangce u blizini grada Enshi u provinciji Hubei.

Kineski državni biro za vremensku prognozu saopštio je danas da je zemlju ove sedmice pogodila jaka kiša, što je dodatno povećalo rizik od poplava.

U provincijama Anhui i Điangsi proglašena su crvena upozorenja. Kinesko ministarstvo vodnih resursa takođe je juče upozorilo da će vodostaj rijeke Jangce i susjednih jezera i dalje rasti.

Kineske divovske brane, dizajnirane za obuzdavanje poplava i proizvodnju električne energije, posljednjih su mjeseci pod velikim nadzorom. Dok zvaničnici razgovaraju o ulozi brana u smanjenju vrhova poplava, kritičari kažu da one ne samo da ne štite od ekstremnih vremenskih prilika, već i smanjuju kapaciteta za skladištenje od poplava, navodi Rojters.

Brane blokiraju protok sedimenata i smanjuju sposobnost nizvodnih poplavnih ravnica i močvarnih područja da apsorbiraju poplavne vode, rekao je profesor sa Hobart i Vilijam Smit koledža, specijalizovanih za kineska vodna pitanja.