Hirošima je obilježila 74. godišnjicu američkog napada atomskom bombom na taj grad 1945. godine, kada je stradalo više od 140.000 ljudi.

“Širom svijeta danas vidimo rast egocentričnog nacionalizma, tenzije pojačane međunarodnim isključivanjima i rivalstvom i zastoj u nuklearnom razoružavanju”, naveo je gradonačelnik Hirošime Kazumi Matsui u svojoj mirovnoj deklaraciji.

On je pozvao mladje generacije da nikada ne odbace atomska bombardovanja i rat kao puke događaje u istoriji i pozvao svetske lidere da posjete Hirošimu i upoznaju se sa onim što se tu dogodilo.

On je zahijevao od japanske vlade da više zastupa interese preživjelih i da potpiše sporazum o zabrani atomskog naoružanja.

Premijer Šinzo Abe (Shinzo Abe) rekao je da su sve izraženije razlike između nuklearnih i nenuklearnih država.

“Japan želi da služi kao most između nuklearnih i nenuklearnih država i strpljivo pokušava da ih ubijedi da saradjuju i vode dijalog”, rekao je Abe u svom obraćanju na ceremoniji. On je obećao je da će održati japanske principe bez nuklearne energije, ali nije obećao potpisivanje sporazuma.

U američkom napadu na Hirošimu 6. augusta 1945. godine poginulo je više od 140 000 ljudi. Bomba bačena tri dana kasnije na Nagasaki ubila je još 70.000 prije nego što je predajom Japana završen Drugi svjetski rat.