Prva sjednica Međukulturnog vijeća BiH, koje je osnovano na temelju Sporazuma o saradnji četiri temeljne organizacije kulture naroda Bosne i Hercegovine, a koje čine BZK „Preporod“, HKD „Napredak“, SPKD „Prosvjeta“ i JKPHD „La Benevolencija“, održana je jučer u Direkciji BZK „Preporod”.

Sjednici su prisustvovali: u ime  BZK „Preporod“ predsjednik prof. dr. Sanjin Kodrić, generalni sekretar Nazif Salčin i direktor Službe za organizacijske i opće poslove Nermin Hodžić, u ime HKD „Napredak“ voditeljica Stručne službe Dragana Radić Poljo kao izaslanica predsjednika dr. Nikole Čiče, u ime SPKD „Prosvjeta“ predsjednik Nedeljko Masleša i predsjednik Upravnog odbora Dejan Garić te u ime  JKPHD „La Benevolencija“ predsjednik Jakob Finci.

Na sjednici je za predsjedavajućeg Vijeća u 2021. godini izabran Jakob Finci, a raspravljano je o statusnim pitanjima i problemima u radu i djelovanju četiri temeljne organizacije kulture naroda Bosne i Hercegovine, kao i o zajedničkim projektima, programima i aktivnostima u tekućoj godini.

Naglašeno je da Vijeće nije zadovoljno statusom četiri temeljne organizacije kulture naroda Bosne i Hercegovine, naročito uzevši u obzir činjenicu da su ove organizacije među najstarijim ustanovama u BiH i da postoje više od jednog stoljeća, kao i njihove brojne doprinose kulturi i društvu Bosne i Hercegovine tokom svih proteklih desetljeća. Posebno je ukazano na višedesetljetni problem finansiranja rada i djelovanja ovih organizacija.

Zaključeno je da je nužno što prije riješiti pitanja statusa i načina finansiranja rada i djelovanja četiri temeljne organizacije kulture naroda BiH, u čemu se očekuje puna podrška svih razina vlasti u BiH, a čime bi se konačno ispravila historijska nepravda koja je ovim organizacijama učinjena 1949. godine zabranom njihovog rada i djelovanja te nacionalizacijom njihove brojne imovine.

Vijeće je pozdravilo informaciju da je Vlada KS usvojila prijedlog odluke o proglašenju četiri temeljne organizacije kulture naroda Bosne i Hercegovine društvima kulture od posebnog značaja za Kanton Sarajevo, odnosno da je prijedlog ove odluke uputila u skupštinsku proceduru. Vijeće, stoga, izražava nadu i očekivanje da će Skupština Kantona Sarajevo što prije razmatrati i usvojiti ovu odluku i tako dati primjer drugima te potaknuti konačno rješavanje brojnih problema koji godinama opterećuju i onemogućuju rad i djelovanje ovih organizacija.

Vijeće je, također, pozdravilo pokretanje edicije „Ženska lica Bosne“ u izdanju BZK „Preporod“ i SPKD „Prosvjeta“, pri čemu će se ovom projektu, kao zajedničkoj aktivnosti, priključiti i HKD „Napredak“ i JKPHD „La Benevolencija“.

Vijeće će i ove godine organizirati više zajedničkih projekata, programa i aktivnosti četiri temeljne organizacije kulture naroda Bosne i Hercegovine u Sarajevu i drugim bosanskohercegovačkim gradovima, uključujući i zajednički koncert „Sazvučja“, zajedničke promocije knjižnih i časopisnih publikacija, izložbe, književne i druge kulturne događaje.

Vijeće nastavlja raditi na afirmaciji, promociji i istraživanju kulture, kulturne baštine i kulturnog identiteta naroda Bosne i Hercegovine – Bošnjaka, Hrvata, Srba i Jevreja, te doprinositi razvoju, afirmaciji, promociji i istraživanju ukupnosti kulture, kulturne baštine i kulturnih identiteta BiH kao cjeline, saopćili su nakon sjednice organizatori.