Aktivnosti HKD Napredak, Glavne podružnice Mostar u 2020. godinu započele su već sredinom siječnja i to izložbom radova s Tečaja crtanja i dizajna u sklopu kojeg su sudionicima uručeni certifikatima o uspješno završenom tečaju.

Izložba je održana je u utorak 14. siječnja u Maloj galeriji kraljice Katarine Kosače u Mostaru, a certifikat je dobilo 16 od 20 polaznika.

Uz nazočnost polaznika tečaja te gostiju i uzvanika, među kojima je bio i Haris Omerika, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture Preporod – Mostar, izložbu je otvorila Radmila Komadina, glavna savjetnica Grada Mostara.

Akademski grafičar i profesor likovne umjetnosti i dizajna Višeslav Lučić, član upravnog odbora HKD Napredak – Glavna podružnica Mostar, koji je i vodio ovaj besplatni tečaj, u svom obraćanju kazao je kako je počašćen što je surađivao s polaznicima tečaja i što je uspio u dva mjeseca drugog Napretkovog tečaja prenijeti svoje znanje i vještine crtanja i dizajna te svima njima zahvalio na odazivu i marljivom radu.

Ovaj projekt kulturnog uzdizanja kroz radionice crtanja i dizajna imao je za cilj i osvijestiti sve polaznike o kulturnom bogatstvu našeg grada i susjedstva, i to na umjetnički način reproducirati na papiru. Polaznici tečaja teoretski i praktično su se upoznali s tehnikama crtanja i dizajna.

Na tečaju naglasak je bio na tehnici pointilizama koristeći se grafičkim rasterima tj. likovnim elementima crtom, točkom i flekom i crtačkom tehnikom crnih rapidografa, markera i tuš-pera-kazao je Lučić dodavši kako su polaznici u kontinuitete radili dva mjeseca po 2 sata tjedno od 16. listopada do 4. prosinaca 2019. godine.

Što se tiče same izložbe, ovaj II. stupanj tečaja ukazuje na veliki „update“ polaznika u likovnom izražavanju, kompoziciji i tehnici, a na kraju i realizacija završenog kvalitetnog likovnog rada. Potaknuti su na kreativno i umjetničko izražavanje, razvili su svoje umjetničke potencijale i ovim putem ih potičem da se nastave razvijati u ovom pravcu, jer posjeduju doista veliki potencijala. Ovaj projekt crtanja i dizajna u organizaciji je Hrvatskog kulturnog društva Napredak Glavna podružnica Mostar. Izvedba ovog projekta ne bih bila moguća bez suradnje s Narodnom knjižnicom HNŽ-a, stoga se uvelike zahvaljujem Julijani Matić-Pavlović i ravnatelju Kosače Danijelu Vidoviću.

Posebnu zahvalnost izražavam Miroslavu Landeki dopredsjedniku HKD Napredak, kolegi i tajniku HKD Napredak Mostar Ivanu Vrljiću što smo zajedno organizirali ovaj projekt i ovu izložbu – istaknuo je Lučić te izrazio riječi zahvale federalnom Ministarstvu kulture i sporta i ministrici Zori Dujmović što su ovaj projekt prepoznali kao vrijednim i kvalitetnim, te pružili financijsku potporu za njegovu realizaciji, te riječi zahvale u Gradu Mostaru koji je dao potporu.

Nakon otvorenja izložbe i uručenja certifikata upriličeno je druženje i domjenak. A cijeli program napretkove svečanosti vodila je Valerija Ćorić, novinarka Radija Herceg-Bosne, dok je u glazbenom dijelu programa sudjelovao mladi glazbenik Luka Perić.

U Galeriji kraljice Katarine Kosače u Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača” 24. siječnja 2020. otvorena je izložba slika i grafika Celle Anite Celić “Svijet u nestajanju” i Želimira Fišića “Vanishing point”.

Izložbu je organizirao Hrvatski dom “Herceg Stjepan Kosača” u suradnji s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak Glavna podružnica Mostar i Gradom Mostarom. Želimir Fišić, jedan od autora, kazao je kako je izloženo 18 njegovih radova nastalih u proteklih desetak godina.

“Najviše je radova koji su nastali protekle godine, a svi su manje-više povezani tematski, tehnički kao i formatski. Što se tiče teme, u pitanju je jedna figuracija koja više alegorijski govori o atmosferama, stanjima, emocijama i mislim, radovi nisu pretjerano hermetični i to je dosta vidljivo”, izjavio je Fišić.

Voditelj Galerije Dalibor Nikolić izjavio je kako su umjetnici Celić i Fišić u Hrvatskoj među top pet suvremenih mladih autora te kako njihovu večerašnju izložbu prije svega karakterizira kvaliteta.

“Kvaliteta je upravo ono što scena treba, prvenstveno radi mladih i onih koji će doći u Galeriju kako bi se naviknuli da kada dođu ovdje vide nešto što uistinu vrijedi”, kazao je Nikolić. Izložba Celić i Fišić u Mostaru bila je otvorena dva tjedna.

Predstavljanje zbirke pjesama “U gradu narcisa”, autorice Renate Naletilić, profesorica hrvatskog jezika i književnosti, u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak- Glavne podružnice Mostar upriličeno je u srijedu 12. veljače 2020. godine 19 sati u maloj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Knjiga ukazuje na narcisoidnost – opasnu pojavnost koja se uvukla u društvo i obitelji. Uzročnik je govora mržnje i narušenih međuljudskih odnosa i stvara probleme odraslima, a nadasve se negativno odražava na živote djece i mladih.

“Htjela sam ovom zbirkom potaknuti društvo na razmišljanje o problemu narcisoidnosti i njegovu rješenju”, kazala je novinarima autorica Naletilić i istaknula kako to rješenje vidi u edukaciji i podizanju svijesti o problemu narcisoidnosti.

O zbirci je govorio i književnik dr. Antun Lučić koji kaže kako se ova knjiga doživljava kulturološki bitnom te da može poslužiti za edukacijske svrhe, ali i za promidžbu dobrog aktivizma, osobito u ljubavnoj lirici i uopće emancipaciji žena.

Gost promocije, Marko Romić, predsjednik Napretkove mostarske podružnice, kazao je da je nakon što je pročitao ovu knjigu bio jako iznenađen jer ona govori na jedan neobičan, originalan način o problematici koja se tiče općenito života žene, a posebice na ovom našem području sa svim svojim specifičnostima.

Koncertom klasične glazbe na kojem je nastupio tamburaški orkestar Misericordia u ponedjeljak 9. ožujka 2020. godine navečer je u Mostaru u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače otvorena manifestacija „Napretkov tjedan kulture“ koju organizira HKD Napredak Glavna podružnica Mostar.

Manifestaciju „Napretkov tjedan kulture“ službeno je otvorio Darko Juka, savjetnik predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije.

U proteklom razdoblju, s osobitim naglaskom na prošlu godinu, razvidan je procvat niza aktivnosti u mostarskoj Glavnoj podružnici Hrvatskog kulturnog društva ”Napredak”. Stoga, ne treba čuditi što je i Vlada HNŽ-e, na čelu s predsjednikom Nevenkom Hercegom, prepoznala zalaganje novog rukovodstva ove značajne hrvatske kulturno–prosvjetne organizacije, a osobito na planu kulturološkog unapređenja i prosvjetnog rasta naše sredine.

Napretkov tjedan kulture jedan je u nizu iskoraka na ovom novom putu mostarskoga Napretka i čini mi osobito zadovoljstvo pozdraviti vas i pružiti vam potporu u ime predsjednika Hercega, te ovim riječima manifestaciju proglasiti i otvorenom. Ono što nas čeka kroz sljedećih pet dana, osim umjetničke, ima i snažnu znanstvenu dimenziju, a naravno govorim o itekako bitnom simpoziju koji će se, u suorganizaciji Napretka i Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje iz Zagreba, baviti suvremenim izazovima za hrvatski standardni jezik – kazao je savjetnik Juka u svom obraćanju.

Dopredsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak – Glavne podružnice Mostar Miroslav Landeka podsjetio je kako se ove godine slavi 30 godina od obnove rada HKD Napredak, dodavši kako je i ova manifestacije konkretan doprinos obilježavanju te značajne obljetnice. Izrazio je nadu da će Napretkov tjedan kulture postati tradicionalna manifestacija, na razini cijelog Napretka, te kazao kako se ovim tjednom, prije svega, želi poručiti “kako nam svima treba više kulture i više napretka”.

“Poruka ovog tjedna je da nam svima treba kulture, od dijaloga i poštivanja pa sve do uvažavanja, i svima nam treba napretka. Mislim da su to dvije ključne riječi koje nam danas itekako nedostaju i koje trebamo promovirati”, ustvrdio je Landeka.

Posebno je zahvalio Vladi HNŽ, koja je generalni pokrovitelj Napretkovog tjedna kulture, te predsjednik Vlade HNŽ, Nevenku Hercegu. Izrazio je zahvalnost Središnjoj upravi Napretka na čelu s predsjednikom HKD Napredak Nikolom Čičom, te Službi za kulturu Grada Mostara i Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosača na čelu s ravnateljem Danijelom Vidovićem koji je, kao i svaki puta do sada, dobar domaćin svih napretkovih događanja.

Koncert, na kojem je publika uistinu mogla uživati, održan je pod dirigentskom palicom Davora Markote, a na njemu su nastupili solisti prof. Brigita Šilić (klavir), prof. Nikolina Šušak (flauta), prof. Monija Jarak Mikulić (mecosopran), Sara Brkić (violina) te Nika Gadžić (violina).

U sklopu Napretkovog tjedan kulture u utorak večer 11. ožujka 2020. je u Galeriji kraljice Katarine Kosača upriličena izložba mr. sakralne umjetnosti Kristina Ćavar, akademske slikarice, koja se mostarskoj publici predstavila s 40 minijatura izrađenih u ciklusu “Konjuktio Magna”.

“Ove minijature rađene su u kombiniranim tehnikama. Rabila sam olovke, bojice, sprej, akril i sve drugo što mi je došlo u ruke u određenom trenutku. Format minijature mi paše jer u jednom trenutku mogu tretirati tri-četiri mala formata i onda se vraćati i ponovno, slojem na sloj pokušavati naći taj neki vizualni zvuk, nešto što mi je zatitralo i što bi se moglo dobro uklopiti u priču”, kazala je umjetnica na otvaranju izložbe.

Ostale Napretkove aktivnosti tokom 2020. godine pogledajte OVDJE