Slavljenje svete mise kao vjerskog obreda samo po sebi isključuje provokaciju, a poglavito dovođenje u vezu s bilo kakvim rehabilitiranjem ustaškoga režima, kako neki tvrde. Naprosto jedno drugo isključuje, saopćeno je danas iz Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

Ističu kako čvrsto podržavaju slobodu kao temeljnu vrijednost suvremenog društva, čiji neodvojivi dio je religijska sloboda u kojoj je sadržano pravo služenja svete mise za pokojnike.

“Nema nikakve logike i neprihvatljivo je bilo kakvo povezivanje duhovnoga nadpastira Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini sa zločinačkim pothvatima na osnovu njegova duhovnog pijeteta prema ubijenima i njihovim obiteljima. Stoga u svakom protivljenju takvomu sjećanju na preminule vidimo sustavno kršenje temeljnih vjerskih sloboda katolika”, poručuju iz HNK Napredak.

Navode da je neprihvatljiv svaki vid antipropagande koji se ovih dana može čuti u bh. javnosti, a “zapravo je javni istup protiv Hrvata i katolika koji imaju biti ravnopravni građani demokratske države Bosne i Hercegovine i njezina glavnoga grada Sarajeva”.

“Mnogi vole isticati kako je Sarajevo otvoren grad i “europski Jeruzalem“, pa kako to da nekima smeta katolička molitva za mrtve? Osporavanje molitve bilo koje vjerske zajednice spada u kršenje temeljnih ljudskih prava, zajamčenih svim europskim i svjetskim konvencijama”, ističu iz Napretka.

U saopćenju podsjećaju da je Parlamentarna skupština Vijeća Europe snažno osudila masovna kršenja ljudskih prava u totalitarnim režimima, izražavajući sućut, razumijevanje i priznanje žrtvama tih zločina.

“Zaključno, jasno osuđujemo svaki totalitarni režim, nacistički, fašistički, komunistički, svako veličanje nedemokratskih političkih sustava i svako ograničavanje vjerskih prava drugih i drugačijih koji nas udaljavaju od europskoga puta, europskih vrednota i zajedničkoga cilja – pravoga mira utemeljenoga na povijesnoj istini i napretka cjelokupnoga društva u kojemu želimo živjeti i s drugima suživjeti”, kaže se u saopćenju HKD Napredak.