Osim što je zahvaćen najvećim brojem oboljelih od koronavirusa, Hercegovačko-neretvanski kanton danima vodi bitku protiv rasplamsale vatre i to na više lokacija. Sve nadležne službe, uz pomoć helikoptera Oružanih snaga i air-traktora iz Crne Gore, kao i volontera, danonoćno gase više požarišta.

Opustošen, zahvaćen vatrom i dimom, jučerašnji je prizor Rujišta. Šuma koju krasi munika – zaštićena i endemska vrsta bora, nestajala je u plamenu. Zahvaljujući velikom broju profesionalnih i amaterskih gasitelja, požar je za sada stavljen pod kontrolu.

“Bilo je baš onako dramatično. Ja ne pamtim gore. Ali Bogu hvala, bilo je dosta ljudi na terenu. Čak, negdje sinoć iza ponoći, onako, što bi rekli sportskim žargonom, mi krenuli u kontra-napad pa smo je odbijali još gore dalje u planinu”, rekao je predsjednik VDP “Rujište” Mirsad Mahinić.

Slika Rujišta danas – pustoš, dim, uništena stabla, eksplodirane mine. Ni pomoć iz zraka, zbog vjetra nije bila dovoljna, a vatru su gasili i helikopter Oružanih snaga, kao i air-traktori iz Crne Gore. I dalje sve ovisi o vjetru, ali i o kiši koja je najavljena za sutra prijepodne. Štetu je za sada nemoguće procijeniti.

“Vidite kako ovaj vjetar koji nam strahovito nepogoduje, vjerujte mi da je sve sada neobjašnjivo kako će biti. Mi držimo ovdje još liniju pod kontrolom, ali ovakav vjetar, vjerujte mi da je to veoma teško”, istakao je zamjenik zapovjednika Profesionalne vatrogasne brigade Dragan Velagić.

V.d. direktora “Šumarstvo Srednje Neretvansko” Mostar, Mirhana Tuzlaković rekla je da još nisu uspjeli uraditi još tačnu analizu, ali da procjenjuju da je dosad izgoreno negdje između 3 i 3,5 hiljade hektara šumskog zemljišta.

Prema podacima iz Policije, vatra je izazvana ljudskim faktorom i to još početkom protekloga tjedna.

“Za sve su dokumentirane osobe. Bit će urađeni izvidi policijski. No ima i indicija za neke druge stvari, odnosno namjerno, da budem konkretan, namjerno podmetanje požara”, naglasio je savjetnik predsjednika Vlade HNK Darko Juka.

Uz požar na Rujištu koji se jučer počeo spuštati i do obiteljskih kuća, na području Hercegovačko-neretvanske županije, aktivni su još i požari na području Konjica i Prozor/Rame. Na svim požarištima, osim profesionalnih vatrogasnih postrojbi, vatru gase i pripadnici Gorske službe spašavanja, planinari, izviđači, volonteri. Čeka se i pomoć u vidu kiše.