Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne njege Hercegovačko-neretvanskog kantona donio je nove preventivne mjere s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa, te je zatražio od jedinica lokalne samouprave sprovođenje pojačanog inspekcijskog nadzora.

U ustanovama socijalne njege sa smještajem korisnika obustavljaju se posjete korisnicima i izlasci korisnika.

Svi zaposleni u ustanovama socijalne njege sa smještajem korisnika i u dječjim vrtićima biće testirani na koronavirus svakih 21 dan do daljnjeg. Testiranje se vrši u skladu sa propisanom procedurom nadležne zdravstvene ustanove. Za sprovođenje ove mjere odgovorne su ustanove socijalne njege, dječji vrtići i nadležne zdravstvene ustanove, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

Takođe, nalaže se zdravstvenim ustanovama aktiviranje kriznih planova pripravnosti i odgovora na pojavu KOVID-19 i uspostava trijažnih/febrilnih punktova, te su o istom obvezni dostaviti izvještaj Kriznom štabu Ministarstva zdravstva, rada i socijalne njege Hercegovačko-neretvanskog kantona, najkasnije do 30. lipnja ove godine.

Krizni štab apeluje na građane da budu oprezni i da se pridržavaju svih propisanih mjera zaštite – držanja distance, nošenja maske u zatvorenom javnom prostoru te, i na otvorenom, ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra, kao i čestog, temeljitog pranja ruku, održavanja lične higijene i higijene prostora.