Vlada Hercegovačko neretvanskog kantona (HNK) usvojila je na telefonskoj sjednici, na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK, Zaključak kojim se u tom kantonu ograničava radno vrijeme ugostiteljskih objekata svih vrsta na način da se radno vrijeme može odrediti u trajanju od 05.00 do 21.00 sat.

Također, zabranjuje se organiziranje muzike uživo u svim ugostiteljskim objektima, javnim okupljanjima i svečanostima svih vrsta (obiteljskim i javnim).

Zaključkom je definisano kako mjere vrijede sve dok se sedmična incidenca oboljelih u HNK ne spusti na nivo ispod 50 na 100.000 stanovnika, a s njihovim provođenjem će se početi već danas, saopćeno je iz Vlade HNK.

Zavod za javno zdravstvo HNK zadužen je da nastavi pratiti epidemiološku situaciju i da, po potrebi, predlaže donošenje restriktivnijih mjera u odnosu na mjere iz važećih naredbi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Za nadzor nad provedbom mjera definiranih Zaključkom, kao i svih važećih naredbi i preporuka usvojenih zaključcima Vlade FBiH i Vlade HNK, zadužene su jedinice lokalne samouprave i mjerodavna ministarstva putem svojih inspekcija, te Ministarstvo unutrašnjih poslova – svako u okviru svojih nadležnosti.

Zaključak je donesen na osnovu Informacije Kriznog štaba o epidemiološkoj situaciji u HNK za period od 8. do 14. marta u kojoj je istaknuto kako je incidenca 359,34 na 100.000 stanovnika, te je šest puta veća u odnosu na period od 18. januara do 21. februara, kada je bila u kontinuiranom padu s najnižnom vrijednošću od 57,64 na 100.000 stanovnika, navodi se u saopćenju.