Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) razmatrao je epidemiološko stanje u Kantonu.

Na sastanku su prezentirani aktualni podaci vezani za broj i strukturu pozitivnih na Covid-19 u HNK, saopćeno je iz Vlade HNK.

Opća je ocjena kako je epidemiološko stanje sve ozbiljnije, a razlog za povećan broj Covid-pozitivnih osoba, što je Štab u više navrata isticao, nije u nedostatnosti propisanih mjera, već u njihovu nepoštivanju.

Stoga su iznova pozvani građani na oprez i pridržavanje svih propisanih mjera zaštite, posebno držanja distance, nošenja maske u zatvorenom javnom prostoru te na otvorenom, ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra, kao i čestog, temeljitog pranja ruku, održavanja osobne i higijene prostora.

Također, ponovno je od svih mjerodavnih institucija, poglavito MUP-a HNK i inspekcijskih službi, zatražena provedba pojačanog nadzora i kažnjavanja onih koji krše donesene mjere preveniranja obolijevanja i zaštite građana.

Članovi Štaba upoznati su kako Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite, od Uprave za civilnu zaštitu, odnosno Štaba civilne zaštite HNK, nije dobilo odgovor na traženje Kriznog štaba Ministarstva da Štab civilne zaštite HNK uputi prijedlog Vladi HNK za proglašenje stanja prirodne i druge nesreće radi pogoršanog epidemiološkog stanja prouzročenog širenjem bolesti COVID-19 u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Stoga je od Federalnog ministarstva zdravstva zatraženo da uputi inicijativu da Federalni štab civilne zaštite predloži Vladi FBiH proglašenje stanja prirodne i druge nesreće.

Također je, s ciljem lakšeg organiziranja nastavnog procesa, usvojena izmjena epidemioloških preporuka koja se odnosi na broj učenika u jednom razredu. Tako će u učionicama gdje se mogu ispoštovati sve epidemiološke mjere, posebno distanca između učenika, maksimalan broj učenika biti 18.

Na sjednici su usvojene i revidirane preporuke za testiranje na SARS-CoV-2, postupak s kontaktima, te završetak izoliranja i samoizoliranja koje će biti upućene svim zdravstvenim ustanovama u HNK, navodi se u saopćenju.