Medijski linč koji se vodi protiv legitimnih hrvatskih predstavnika i ministara u Vijeću ministara BiH danas je kulminirao zbog izjava ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković koja državu Bosnu i Hercegovinu shvata kao „zlatnu ribicu koja će ispunjavati njezine vlastite interese”, saopšteno je iz Hrvatskog narodnog sabora.

“Dotična ministrica već danima vodi tobože turističku promociju i neviđenu brigu za turiste iz Saudijske Arabije u maniru: Turizam će propasti, država će propasti, sve će propasti ukoliko arapski turisti ne dolete u Bosnu i Hercegovinu”, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se navodi kako je prijedlog o bezviznom režimu protivan Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji definiše način viznog i svakog drugog ulaska za treće zemlje kao što je Saudijska Arabija.

“Ukoliko bi se za svačiji osobni interes pravili presedani, što u ovome slučaju ministrica zapravo otvoreno traži i ako bi takva praksa postala norma ponašanja za svaku osobnu želju od ministara, država Bosna i Hercegovina bi otišla u političku i institucionalnu anarhiju”, navodi se u saopštenju.