Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine (HNS BiH) oštro je osudio “non-paper” o BiH koji je član Predsjedništva BiH Željko Komšić krajem marta uputio u Brisel i Njujork, istakavši da je to “još jedan dokaz konstantnog zloupotrebljavanja državnih institucija”.

“HNS izražava žaljenje za činjenicom da je non-paper iznio neukusne optužbe o međunarodnim partnerima, u prvom redu EU-u i SAD-u i njihovim predstavnicima u BiH. Optužbe o pristranosti, neodlučnosti, političkom podilaženju i nemaru diplomatsko su sramoćenje BiH na europskoj i svjetskoj razini”, naveli su iz HNS-a BiH.

Kako su rekli, osim kleveta, non-paper je plasirao apsolutne neistine te lične političke stavove o stanju u Bosni i Hercegovini.

“Pokušaj da predstavi razarajuću politiku kao progresivan građanski čimbenik promašen je, apsurdan i neutemeljen. Ista ta politika destabilizirajući je faktor BiH i političkog dijaloga, s čime su dužnosnici diljem EU i svijeta sada ponovno upoznati”, naveli su iz HNS-a.

Poručili su da HNS BiH osuđuje klevete, te odbacuje grube neistine o stanju i ulogama unutar BiH.

“Istodobno, pozivamo na žuran i konstruktivan politički dijalog u cilju što skorijeg postizanja potrebnih iskoraka Bosne i Hercegovine prema euroatlantskoj budućnosti zasnovanoj na uzajamnom poštovanju, uvažavanju i ravnopravnosti”, dodali su iz HNS-a.

Podsjetimo, član Predsjedništva BiH Željko Komšić poslao je šefovima diplomatija EU-a “non-paper” o stanju u zemlji u kojem optužuje Hrvatsku i Srbiju za miješanje u unutrašnja pitanja BiH preko stranaka koje vode Dragan Čović (HDZ BiH) i Milorad Dodik (SNSD).

Komšić je, takođe, ukazao na pojačan pritisak Rusije na BiH, poteškoće u dosadašnjim procesima, trenutne političke odnose, kao i uicaje i pritiske u kontekstu budućih razgovora članica EU o BiH i Zapadnom Balkanu.