Posjeta predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića Bosni i Hercegovini nije mogla proći bez reakcija unitarista, posebno onih radikalnih koji sanjaju o kreiranju političkog sistema utemeljenog na dominaciji, diskriminaciji i podređivanju svega i svakoga ko se ne uklapa u tu matricu, saopšteno je iz HNS-a.

Iz HNS-a navode da je predsjednik Hrvatske u samom trenutnu kročenja na tlo Bosne i Hercegovine doživio salve uvreda “zato što se usudio obići mjesta gdje živi njegov narod, a nije pitao nikog u Sarajevu smije li to raditi”.

Oni su se posebno osvrnuli na reakciju predsjecnika SDA Bakira Izetbegovića koji je, prema njihovim riječima, krenuo oštro na predsjednika Milanovića.

“Gospodin Izetbegović očigledno nije mogao odoljeti, a da ne krene oštro, nimalo diplomatski na predsjednika Milanovića, a da pri tome i ne krene s prijetnjama kako će posljedice te posjete imati upravo Hrvati u Bosni i Hercegovini”, navodi se u saopštenju, te dodaje da je Izetbegovićeva reakcija samo skretanje pažnje javnosti u momentu kada su „prvi do njega na optuženičkim klupama”.

U saopštenju takođe navode da “snovi Izetbegovića o pretvaranju Bosne i Hercegovine u zemlju u kojoj se svi koji odudaraju od unitarističke i radikalne propagande već duže vrijeme postaju njegovi najveći košmari”.

“Problematično je upravo što u takve sanjarije ne vjeruje više ni biračko tijelo koje upravo gospodin Izetbegović radikalizira i truje mimo svakog racionalnog promišljanja o realnosti onoga što Bosna i Hercegovina zaista jeste – zemlja različitosti gdje sva tri konstitutivna naroda imaju jednaka prava, kao i svi stanovnici Bosne i Hercegovine”, zaključuje se u saopštenju.