Izjave federalnog zastupnika SDA su klasičan govor mržnje i pokušaj institucionalne hegemonije samo zato što je netko Hrvat, kazali su danas iz Hrvatsog narod sabora nakon jučerašnjih izjava zastupnika SDA u Parlamentu FBiH Huseina Rošića.

Naime Rošić je jučer kazao kako je potpuno nedopustiv pokušaj federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare da omogući imenovanje Zorana Galića na poziciju direktora Federalne uprave policije.

Nemalo smo ostali iznenađeni jučerašnjim izjavama federalnog zastupnika SDA, dotičnog gospodina Rošića, oko postupka konačnog imenovanja direktora FUP-a, kažu iz HNS-a.

U situaciji kada je sigurnosno pitanje nikad lošije i traži jačanje policijskih struktura i njenih kapaciteta, imamo situaciju da je problem samo zato što je netko Hrvat tko treba doći na čelo ove institucije, istakli su.

Neriješena kriminalna djela, konstantni fizički napadi i ugrožavanje nečijih života, neriješeni slučaji ubojstava nisu dovoljan znak da se policijska tijela i nadležne institucije jačaju. Naprotiv, sve se može tolerirati i netko može nastaviti plaćati cijenu svojim životima, samo da na rukovodeće mjesto ne dođe Hrvat.

Sada je odjednom, očigledno iz svojih političkih interesa, Čampara promijenio stav i počeo gurati HDZ-ovog kandidata tobože zbog toga što su trenutno i ministar i direktor FUP-a Bošnjaci. Ako je to uistinu problem, onda neka Bošnjak ostane na čelu FUP-a, a neka Čampara podnese ostavku, kazao je Rošić.

Iz HNS-a kažu kako ovakave izjave su klasičan govor mržnje s elementima fašizma i netrpeljivosti na nacionalnoj osnovi.

Podsjećamo, gospodin Galić je ocijenjen najboljom ocjenom na javnom natječaju za direktora FUP-a. Pored svog životopisa, gospodin Galić je jedan od najkvalitetnijih i najkompetentnijih policijskih kadrova koje Bosna i Hercegovina ima. Također, prema zakonu federalni ministar MUP-a i direktor FUP-a ne mogu biti iz reda istoga naroda tako da pored svojih iznimnih kompetencija, gospodin Galić ispunjava i ovu jednako važnu zakonsku odredbu.

Oni osuđuju ovakve javne istupe i traže javnu ispriku zbog ovakvih, kako kažu iz HNS-a, necivilizacijskih izjava koji štete nacionalnim odnosima te žrtvuju stratešku policijsku instituciju i njeno buduće djelovanje.

Podsjetimo, Rošić je još istakao da je nedopustivo je da Čampara ili bilo koji drugi bošnjački ministar prepušta poziciju direktora FUP-a Zoranu Galiću koji je u kontekstu migrantske krize već pokazao da radi u interesu susjednih država.

Ako znamo da direktor FUP-a de facto upravlja Specijalnom jedinicom policije, to bi značilo da možda i ključnom sigurnosnom snagom upravlja osoba kojoj na prvom mjestu nije sigurnost države BiH. Čamparin prijedlog mora se odbaciti, jer bismo došli u situaciju da pored toga što Dodik ima MUP RS-a sa specijalnom jedinicom, Čoviću prepustimo FUP i time Bošnjake ostavimo bez ikakve efektivne kontrole nad policijskim snagama na entitetskim nivoima. Čampara nije bio u ratu i ne zna šta to može značiti, ali ima nas koji jesmo i koji znamo značaj Specijalne jedinice FUP-a, kazao je on.