U Hercegovačko-neretvanskoj županiji danas kreće školska 2020.-2021. godina, s programima koji su dijelom klasična, a dijelom online nastava.

Poseban je naglasak na 1.700 mališana koji kreću u prve razrede osnovne škole, za koje su danas organizirani posebni programi dobrodošlice u okvirima epidemioloških mjera koje propisuje županijski Krizni stožer.

Nastava će u školama u Hercegovačko-neretvanskoj županiji biti održavana po više modela, jer je Ministarstvo obrazovanja, kulture i sporta dopustilo da smjernice škole prilagode svojim potrebama.

Ministar kulture obrazovanja i sporta HNŽ-a Rašid Hadžović rekao je da je ključna stvar zadržati krivulju, kao i držati se preporuka struke.

“Ovo je sve živa materija, ključna stvar je zadržati krivulju, epidemiolozi su oni koji upravljaju situacijom, mi kao obrazovne vlasti ne možemo mijenjati stvari bez preporuka struke. Ako bude novih inputa epidemiologa, tako ćemo onda i reagovati”, rekao je Hadžović.

Učenici uživaju u online školi kao novom i modernom, ali prijatelji su ipak draži od mobitela i računala, rekla je učenica Emira Tabaković.

“Škola je odlična, zadovoljstvo je raditi na online platformi, ali mnogo mi je draže biti s prijateljima i kada učimo zajedno”, kazala je Tabaković.

Brojni roditelji, međutim, nastoje nadati se najboljemu, ne brinuti ni kako opremiti đake ni hoće li se zaraziti, jer u protivnom bi bili depresivni.

“Pazimo se koliko možemo, maske su tu, nadamo se da se nećemo zaraziti i to je to”, stav je većine doritelja.

Svi nastavnici i profesori prošli su obuku na online platformi za obrazovanje, ali je na kolegiju određene škole da odluči u kojoj mjeri će upotrebljavati nove alate.

Ukupan broj učenika i učenica koji pohađaju osnovne škole na području Grada Mostara u ovoj školskoj godini je 8.778, dok je ukupan broj učenika i učenica koji pohađaju srednje škole u školskoj 2020/2021. godini je 4.328.

Nastava u svim mostarskim školama, i osnovnim i srednjim, organizirat će se u skladu s naredbom Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva za obrazovne ustanove, preporukama za škole u kontekstu covida-19 za školsku 2020./2021.godinu Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, instrukcijom školama Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK- i epidemiološkim mjerama Zavoda za javno zdravstvo HNK i Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK.

Krizni štabovii Federalnog ministarstva zdravstva i Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK kontinuirano će pratiti daljnji razvoj epidemiološke situacije i u skladu s tim davati nove prijedloge mjera vezano za organizaciju i izvođenje nastave, priopćeno je iz Odjela društvenih djelatnosti Grada Mostara.