Koordinaciono tijelo Vlade HNŽ i županijskog štaba civilne zaštite pozvalo je Federalni štab CZ da se hitno donese odluka o odobravanju rada turističko ugostiteljskim objektima s manjim smještajnim kapacitetima, uz obavezu poštivanja pratećih protivepidemijskih mjera. Na sastanku je istaknuto da je turistički sektor veoma bitan za ukupnu privredu HNŽ-a.

S obzirom na najavljenu drugu etapu u popuštanju protivepidemijskih mjera na nivou cijele FBiH, i na današnjem koordinacionom sastanku predstavnika Vlade i Županijskog štaba civilne zaštite HNŽ razmatrane su neophodne mjere priprema za početak rada niza djelatnosti.

Na tom tragu, Zavod za javno zdravstvo HNŽ zadužen je izraditi precizne smjernice za prilagođavanje rada predškolskih odgojno-obrazovnih ustanova, potom ugostiteljskih objekata, autoškola i srodnih djelatnosti kojima će krajem ove sedmice biti omogućen rad.

Detaljnije o tome, kao i o vitalnom pitanju načina završetka tekuće školske i akademske godine u HNŽ, na sutrašnjoj konferenciji za novinare govoriće Rašid Hadžović, županijski ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta. O epidemiološkim smjernicama za rad pobrojanih djelatnosti sutra će govoriti Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ.