O uvozu, izvozu, pitanjima vanjske trgovine u BiH u “Jutro za sve” BHT1 govorio je Mirko Šarović.

Početkom listopada u Novom Sadu održan je trilateralni sastanak između predsjednika Srbije i premijera Albanije i Sjeverne Makedonije o uspostavljanju tzv. malog Šengena.

Šarović je istaknuo da je važno priključiti se ovom “malom Šengenu”.

“Ova inicijativa je stara dvije ili tri godine, još iz Trsta, sad je ona dobila pravo na život”, kaže Šarović dodajući kako je još daleko do konačnog dogovora.

Po njegovim riječima, BiH mora biti dio ovog procesa.

“To je nešto najoblje što bi gospodarstvenici u BiH dobili u nekoliko posljednjih godina, treba imati na umu da mi trgujemo sa članicama CEFTA-e. Ja ću pokrenuti inicijativu da BiH bude dio ovog ekonomskog prostora”, rekao je ministar trgovine i ekonomskih odnosa.

On dodaje da je preambiciozno očekivati da će te zemlje odmah postati dio malog Šengena.

“CEFTA će nastaviti sa životom… Ovo je još uvijek načelan pristanak, u idućoj godini će zemlje koje lakše odnose odluke, kao što su ove tri (op. a. Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija), one će lako doći do dogovora, a mi ne moramo čekati, moramo vidjeti je li to interes naše ekonomije. Postoje neke praktične prepreke koje mi moramo svladati”, kazao je Šarović.

Govoreći o potencijalnim zabrana uvoz, Šarović je rekao da bi zabrana mogla nastupiti u slučaju pojave bolesti.

“To je jedan poseban proces o kojem bi se moglo govoriti ako su u pitanju neke bolesti poput svinjske kuge i tomu slično”, kaže Šarović i dodaje kako je kod junetine u pitanju nešto drugo i postoje neke inicijative koje bi zaštitile domaću proizvodnju preko dodatnih opterećenja po tarifnim linijama.

Na tome se, napominje Šarović, ozbiljno radi.

“Postoji jedan uski puteljak koji ćemo mi iskoristiti”, kazao je.

Kada je u pitnaju nastavak izvoza mesa iz BiH u Tursku, Šarović je rekao kako će razmjena u 2019. premašiti 700 milijuna dolara, ali je, kako dodaje, rast nešto sporiji od očekivanog.

“Oni su imali problem s depresijom lire, ali postoje i problemi oko implementacije sporazuma o slobodnoj trgovini kojeg ne možemo ratificirati zbog blokade rada u Parlamentarnoj skupštini… I ja sam u jednom navratu bio s ministrom poljoprivrede Turske u Sarajevu, putovao sam i u Tursku… Postigli smo taj dogovor i očekujemo da uskoro počne otkup, to je izjava turske strane”, ocijenio je.