Nakon zdravstvenih i prosvjetni radnici osnovnog obrazovanja mogli bi u štrajk, ako Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona ne bude ispunila njihove zahtjeve. Naime, prosvjetari nisu zadovoljni donošenjem akcionog plana i budžeta u ovoj godini te iznosom novca koji je Vlada osigurala za pravosnažne presude prosvjetara. Prema trenutnom planu isplate bi mogle trajati 13 godina.

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije osigurala je 200 tisuća KM za pravomoćne presude prosvjetara u ovoj godini. Sindikati osnovnog obrazovanja takvu odluku smatraju podcjenjivačkom, jer bi akcijskim planom Vlade, kažu, isplate mogle trajati i do 13 godina. Za prosvjetare je to, poručuju Sindikati, neprihvatljivo.

SLAVKO LAUŠ, Sindikat osnovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku u HNK

„Tako da ovih 13 godina koje mi trebamo čekati, ni jedne kamate nemamo za to, vidimo svaki dan inflaciju i za 13 godina mi nećemo dobiti ništa. Mislim da bi predstavnici Vlade trebali biti ozbiljniji“.

Sindikalisti smatraju kako je Vlada HNŽ-a, sudska potraživanja koja su već godinama pravosnažna, mogla isplatiti kreditnim zaduženjem. Podsjetimo, oko 5 tisuća i 3 stotine prosvjetnih djelatnika podnijelo je tužbe na ime kršenja starog Kolektivnog ugovora. Prosvjetari kažu da im se još uvijek duguje između 15 i 20 milijuna maraka.

SLAVKO LAUŠ, Sindikat osnovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku u HNK

“Ni jedan učitelj koji se nije nagodio do sada nije dobio ni marke. Kad smo vidjeli ovogodišnji proračun i da je vlada planirala samo 200 tisuća maraka, što je isplata za oko 20 ljudi, kako možemo biti zadovoljni”?

No, nisu samo isplate presuda problem, kažu Sindikati. Povećanje plaća od 5 posto upozoravaju nije teklo po dogovoru, te navode da su unatoč istom ili većem obujmu posla, te istoj školskoj spremi djelatnici u osnovnim školama manje plaćeni od onih u srednjim školama.

OMER TIPURA, Sindikat osnovnog obrazovanja na bosanskom jeziku u HNK

„Što se tiče koeficijenata, u osnovnom i srednjem obrazovanju. Mi znamo da je koeficijent u osnovnom obrazovanju za sve kategorije radnika niži, izuzev higijeničara. U nastavnika je negdje 80 ili 90 maraka i sad kad se to na nivou godine izračuna, nakupi se tu dosta novca“.

Sindikati traže od ministra obrazovanja da ih pozove za pregovarački stol već početkom veljače ili će u protivnom, upozoravaju, biti primorani pokrenuti proceduru za štrajk. Resorni ministar, Rašid Hadžović nije želio pred kamere. U telefonskom razgovoru je kazao kako pregovori sa Sindikatima sigurno neće biti sporni, no da trenutno o tim pitanjima ne želi izlaziti u javnost.

.