Već skoro godinu dana teretni saobraćaj mostom preko rijeke Save između Gunje i Brčkog je u prekidu.

Međutim, iz Vlade distrikta uvjeravaju da se radi na rješenju ovog problema i da bi, ako svi uslovi budu ispunjeni, već na proljeće mogli početi radovi na rekonstrukciji mosta kojim sada saobraćaju

U januaru ove godine, nakon niza procjena i nepovoljnih rezultata provjere, most Brčko – Gunja zatvoren je za saobraćaj teretnih vozila i autobusa.Jedno od rješenja je rekonstrukcija mosta, a Skupština Distrikta već je donijela odluku o izdvajanju 1,6 miliona KM za ove namjene.

MOST BRČKO – GUNJA: NA PROLJEĆE REKONSTRUKCIJA?

SINIŠA MILIĆ, gradonačelnik Brčko Distrikta

“Čini mi se da idemo u dobrom pravcu i da bi mi već na proljeće, pod uslovom da skupština odobri jednu ovakvu ideju, mogli imati i konkretne
radove”.

S obzirom na to da je riječ o međudržavnom mostu, za bilo kakve radove neophodna je saglasnost obje strane. Sredinom jula potpisan je sporazum
Vlade Hrvatske i Savjeta ministara BiH kojim su definisani odnosi dvije države po ovom pitanju.

NEOPHODNA SAGLASNOST DVIJE STRANE

MLADEN GOLUŽA, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH

“Trenutno ministarstvo traži novac za finansiranje mostova svih kjoi su obuhvaćeni sporazumom, a jedan od prioriteta je most Brčko-Gunja, to moramo uraditi sa predstavnicima RH i taj most podliježe nekim većim zahvatima”.

Hrvatska za sada ne učestvuje u rekonstrukciji jer sporazum još nije stupio na snagu.

MLADEN GOLUŽA, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH

“Vidjećemo kad mi osiguramo novac, ministarstvo komunikacija i prometa je podnijelo zahtjev, ukoliko se novci budu osigurali, to će biti jedan od prioriteta”.

SINIŠA MILIĆ, gradonačelnik Brčko Distrikta

“Iskazali sui svoju spremnost da učestvuju u sufinansiranju ovih radova, tako da ja ne očekujem tu neke posebne problem ukoliko se mi definitivno opredijelimo da na ovakav način rješavamo ovaj problem”.

Most je sagrađen još u vrijeme Austro-Ugarske, 1894. godine, dug je 755 metara i stoji na 27 betonskih stubova. U ratovima je nekoliko puta rušen, a 2009. saniran je oštećeni stub s brčanske strane.