Klub SNSD-a i drugih srpskih predstavnika, zajedno s Klubom HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, danas bi trebalo da preda Prijedlog zakona o prestanku mandata stranim sudijama i izboru domaćih sudija u Ustavni sud BiH, najavio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Ukoliko Prijedlog zakona ne bude predat danas, to će, rekao je Dodik, biti učinjeno najkasnije sutra.

“Taj prijedlog je usaglašen i on će biti predat. Mi želimo da se u okviru procedura rješavaju ta pitanja. Ova kriza nedonošenja odluka može da bude završena samo ukoliko Ustavni sud poništi svoju odluku i ukoliko se izbace strane sudije. Inače, neće se moći donijeti bilo koja odluka na bilo kojem organu BiH – dakle u Predsjedništvu, Savjetu ministara i u Parlamentu BiH”, istakao je Dodik.

Danas bi, takođe, trebalo da bude održan sastanak Dodika sa funkcionerima iz reda srpskog naroda u institucijama BiH, na kojem će biti odlučeno da li će svoje neučešće u donošenju odluka svesti na niži nivo.

“Srbi su već duže vrijeme u ovoj BiH poniženi kao konstitutivni narod i kao RS. Pokušaj da se na ovaj način oduzme imovina samo je znak da se želi razgraditi RS. Nama je stalo do RS i mi je ne damo”, rekao je Dodik.

Sastanak bi trebalo da bude održan u 10.00 časova u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske, u Istočnom Sarajevu.