Privrednici u Republici Srpskoj traže i očekuju u tekućoj godini smanjenje zbirne stope doprinosa, te troškova po osnovu parafiskalnih nameta, da bi se na ovaj način rasteretilo njihovo poslovanje, otežano pandemijom koronavirusa.

Poslovna zajednica traži od Vlade Republike Srpske da zbirna stopa doprinosa sa sadašnjih 63 bude vraćena na nivo iz 2008. godine kada je iznosila 52 odsto. Takođe smatraju da u Bosni i Hercegovini treba da dođe
do harmonizacije o ovom pitanju.

“Naš ključni zaključak ide u pravcu smanjenja zbirne stope doprinosa na nivo iz 2008.godine. Takođe je bitno da poreski propisi u FBiH konačno budu usvojeni i da bude smanjena zbirna stopa doprinosa na nivo kao što je to u RS”, kaže direktor Udruženja poslodavaca RS Saša Ačić.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević ističe da bi to sigurno u značajnoj mjeri pomoglo da prevaziđu probleme.

“Prvenstveno probleme prouzrokovane širenjem virusa korona koji i dalje nanosi štetu poslovanju priovrednih društava”, kaže Blagojević.

Privrednici, naročito oni iz realnog sektora, poručuju da će teško preživjeti ako sadašnje stope doprinosa i parafiskalni nameti ne budu smanjeni.

“Preko većih plata naših radnika veći je povrat PDV-a. Veća je kupovna moć tih radnika i opet se sve te pare vrate državi”, kaže Marinko Umićević, tehnički direktor Fabrike obuće “Bema” iz Banjaluke

Zadržavanjem sadašnjih stopa doprinosa, smatraju ekonomisti, postiže se suprotan efekat od željenog.

“U biti mi pravimo dvostruku štetu. Niti punimo fondove. Niti ljudi mogu legalno da troše pare koje su zaradili, a poslodavcima stvaramo samo dodatni problem da dođu do gotovog novca da bi sačuvali radnu snagu”, smatra ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

I pored brojnih argumenata koji idu u prilog smanjenju zbirnih stopa doprinosa na plate, teško da će vlasti na bilo kojem nivou u Bosni i Hercegovini pristati na tako nešto i ugroziti svoj komoditet. A privreda neka
se snalazi kako zna i umije.