Sindikalci Elektroprivrede Republike Srpske (RS) i zavisnih preduzeća u narednih 48 sati odlučiće hoće li na proteste u Trebinje. Na današnjem skupu u Gacku poručili su da nisu zadovoljni radom direktora Luke Petrovića. Nezadovoljan je i Srđan Milović, pomoćnik direktora Rudnika i Termoelektrane Gacko, koji je inače Petrovićev stranački kolega. Zbog toga i pitanje – je li radničko nezadovoljstvo u Hercegovini začinila politika?

“Zaoštravamo sindikalnu borbu. Sa Lukom Petrovićem više ne pregovaramo. Hoćemo kolektivni ugovor i hoćemo Elektroprivredu da spasimo od sigurne propasti” – to su glavne poruke nakon sastanka sindikalnih odbora svih preduzeća koja posluju u sastavu Elektroprivrede.

Razočarani u svog direktora, tvrde da ih je prevario.

Iz Elektroprivrede odgovaraju da su sindikalcima poslali novi Kolektivni ugovor, ali da oni ne žele da ga potpišu. Tvrde da im ostaju ista prava, a da su koeficijenti i naknade zaposlenima u sistemu značajno veće.

Problem vide u tome što sindikalci odbijaju jednu tačku kolektivnog ugovora koja se tiče njihovih beneficija. Više ne žele da uplaćuju sindikatu deset miliona maraka na period od tri godine, kao što su ranije radili, i kažu da će novac radije donirati socijalno ugroženima.

Sa sindikalcima je bio i Srđan Milović, pomoćnik direktora Rudnika i termoelektrane Gacko. Interesantno, član je SNSD-a, isto kao i Luka Petrović, tako da se spekuliše da je ovdje zapravo riječ o sukobu dvije frakcije unutar te stranke.

Milović je sinoć viđen sa nekim od današnjih govornika. U tome ne vidi ništa sporno i tvrdi da samo realno sagledava probleme unutar funkcionisanja preduzeća.

Sindikalci tvrde da su apsolutno jedinstveni, te da će njihov štab biti u stalnom zasjedanju zbog najave radikalizacije sindikalne borbe. Iz Elektroprivrede Republike Srpske zaključuju da pregovori traju već devet mjeseci, te optužuju da interese radnika, zbog sopstvenih, stavljaju u drugi plan.