Slovensko predsjedništvo Vijećem Evropske unije apsolutno podržava ulazak Hrvatske, Bugarske i Rumunije u šengenski prostor i spremno je to staviti na dnevni red čim se o tome postigne saglasnost država članica, izjavio je slovenski ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs.

“Slovenija apsolutno podržava ulazak sve tri države u Schengen. Otvoreno govoreći najviše smo zainteresirani za ulazak Hrvatske iz razumljivih razloga jer su to naši susjedi i jer bi to olakšalo mnoge probleme koje imamo na granici, kako Hrvatska tako i Slovenija”, rekao je Hojs u razgovoru sa grupom briselskih dopisnika koji su pozvani u Sloveniju u povodu preuzimanja rotirajućeg predsjedništva Vijećem EU-a.

Hojs, koji će u sljedećih šest mjeseci predsjedavati Vijećem za unutrašnje poslove koje je nadležno za proširenje šengenskog prostora, dodao je da je “u svakom trenutku” spreman pitanje ulaska triju država u Schengen staviti na dnevni red, ali da mu se ne čini pametnim napraviti to prije nego što se postigne saglasnost svih država članica.

“Ne čini mi se pametnim da se to pitanje stavlja na dnevni red dok nema prethodne saglasnosti svih država članica. Pametnije mi se čini da se o tome ne glasa dok nema punog konsenzusa”, rekao je Hojs, dodajući da će kao predsjedavajući učiniti sve da uvjeri u ispravnost te odluke i one države koje su još skeptične prema širenju Schengena.

Evropska komisija je početkom lipnja pozvala na proširenje šengenskog prostora na Hrvatsku, Bugarsku i Rumuniju koje ispunjavaju sve tehničke kriterije za članstvo u tom području u kojem nema graničnih kontrola između država članica.

Današnji Schengen čini 26 država, među njima i četiri koje nisu članice EU-a: Island, Norveška, Švicarska i Lihtenštajn.

Dio šengenskog prostora su sve države članice EU-a osim Hrvatske, Bugarske, Rumunije, Kipra i Irske. Prve tri zemlje ispunjavaju sve tehničke kriterije i sada je na zemljama članicama da donesu političku odluku o njihovom primanju.

Kipar ne ispunjava uslove jer ne kontrolira u potpunosti svoj teritorij, dok Irska ne želi u Schengen jer bi u suprotnom morala uvesti granične kontrole sa Sjevernom Irskom, što je u suprotnosti s mirovnim sporazumom postignutim na Veliki petak 1998. godine, kojim su okončani sukobi u Sjevernoj Irskoj.