Vlasti u Holandiji su saopštile kako će 5. juna početi treća faza popuštanja mjera uvedenih protiv širenja zaraze koronavirusa.

Premijer privremene holandske vlade Mark Rutte i ministar zdravstva Hugo de Jonge saopštili su kako će treća faza popuštanja mjera početi 5. juna, četiri dana prije nego što je planirano.

”Ovaj korak znači kraj lockdowna”, rekao je Rutte.

Dodao je kako, ukoliko se stanje bude popravljalo, od 30. juna će doći do novih ublažavanja mjera.

Ranije su ugostiteljski objekti usluge mogli pružati samo na otvorenom i u baštama, a od 5. juna će moći primiti ne više od 50 mušterija u zatvorenom prostoru, ali uz poštivanje socijalne distance i ostalih propisanih mjera.

Ponovo će biti otvoreni muzeji i kulturni centri. Projekcije i predstave moći će biti održavane s najviše 50 posjetilaca. Dvorane kapaciteta 1.000 mjesta moći će primiti 250 gledalaca.

Za festivale i koncerte koji za prisustvo zahtijevaju negativan test na COVID-19 neće biti limitiran broj prisutnih. Umjetničke galerije, kazina, igraonice i saune moći će primiti 50 posjetilaca.

Mjesta na kojima se prodaju alkohol i kanabis moći će raditi do 22 sata, umjesto do 20 kao do sada. Barovi ostaju zatvoreni.