Vlada Holandije najavila je da će od 26. juna početi sa primjenom četvrte faze ublažavanja mjera protiv novog koronavirusa.

U Holandiji su premijer privremene vlade Mark Rutte i ministar zdravstva Hugo de Jonge održali zajedničku konferenciju za novinare o planu ublažavanja mjera.

Rutte je kazao da će od 26. juna krenuti sa realizacijom četvrte faze plana normalizacije, koji je počeo 28. aprila.

Navodeći da je ukinuta obaveza nošenja maski u zatvorenim prostorima, Rutte je napomenuo da će se maske i dalje nositi u vozilima javnog prevoza, aerodromima, avionima i srednjim školama gdje se fizička distanca ne može održati.

Prema njegovim riječima, od 26. juna poduzeće veliki korak ka normalizaciji u zemlji.

Rutte je rekao da neće biti izmjena kada je riječ o mjeri fizičke distance od 1,5 metar.

Prema njegovim riječima, oni koji još uvijek nisu vakcinisani i koji žele putovati na ljeto, imaće besplatan test na koronavirus.

Amaterska sportska takmičenja mogu se održavati od 26. juna.

Diskoteke i noćni klubovi, gdje se fizička distanca ne može održati, biće otvoreni onima koji pokažu negativan rezultat testa, koji su vakcinisani ili prebolovali koronavirus u posljednjih šest mjeseci.

Obaveza rada od kuće djelomično je ukinuta.

Ukinuto je vremensko ograničenje za mjesta koja prodaju alkohol. Dvorane za kino, pozorište, konferencije, događaje i vjenčanja moći će koristiti svoj puni kapacitet pod uslovom da se poštuju pravila o fizičkoj distanci.