Holandski istraživači obučili su pčele, koje imaju snažno čulo mirisa, da identifikuju uzorke zaražene virusom korona. Oni tvrde da ovo otkriće može da skrati vrijeme čekanja na rezultat na samo nekoliko sekundi.

Da bi trenirali pčele, naučnici u bioveterinarskoj laboratoriji na Univerzitetu Vageningen dali su pčelama zašećerenu vodu kao nagradu nakon što su pokazale uzorke zaražene virusom korona. Pčele ne bi dobile nagradu, ako bi pokazale nezaraženi uzorak.

Profesor virusologije Vim van der Pol rekao da je da su pčele, nakon što su se navikle na taj sistem, spontano prilazile da prime nagradu kada im je pokazan zaraženi uzorak.

“Čim im damo pozitivan uzorak na virus korona, odmah im damo i vodu sa šećerom, a pčele tog trenutka prilaze da uzmu tu vodu”, rekao je Der Pol.

Naučnici navode da je kada pčela ispruži jezik da popije zašećernu vodu, to siguran znak infekcije virusom korona.

Za dobijanje rezultata nakon testa na virus korona potrebni su sati i dani, a u ovom slučaju potrebno je nekoliko sekundi. Ova metoda je, takođe, jeftina.

Ovo nije prvi put da se koriste insekti u ovakve svrhe. Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Država je devedesetih godina prošlog vijeka koristilo moljce, pčele i ose za detekciju eksploziva i toksina.