Nekoliko desetiha hiljada ljudi je danas demonstriralo ulicama Hong Konga protiv lokalne vlasti, tražeći nezavisnu istragu policijske taktike tokom prethodnog protesta.

Demonstrante obučene u crno, nije zaustavila ni velika vrućina. Nosili su transparente “Nezavisna istraga za vladavinu prava” i skandirali: “Oslobodite Hong! Želimo demokratiju!”.

Demonstranti su ponovili zahtjeve u pet tačaka iz svog manifesta predstavljenog početkom mjeseca.

Glavni zahtjevi su opšte pravo glasa, da svi građani mogu neposredno da biraju predstavnike, da se povuku optužbe protiv demonstranata, da se sukob sa policijom zvanično ne naziva “pobunom” i da se raspusti lokalni parlament.

“Nismo željeli da se goloruki borimo protiv tiranije, ali nas je naša vlast predugo lagala i obmanjivala i odbijala da odgovori na zahteve naroda”, rekli su oni.

Prošle nedjelje, demonstranti su se pod pritiskom policije povukli u jedan tržni centar gde su izbili neredi. Policija je suzavcem i gumenim mecima rastjerala grupu demonstranata koja je bacala kamenje.

Veliki protesti počeli su prošlog mjeseca, pokrenuti osudom ekstradicionog zakona koji je omogućavao izručenje lokalnih, hongkonških pritvorenika, centralnim vlastima Kine. Demonstranti smatraju da pritvorenici ne bi tamo imali ista prava kao u Hong Kongu.

Šefica vlade te poluautonomne pokrajne Keri Lam je povukla taj zakon, ali su se demonstracije nastavile i zbog drugih putanja, te se zahtijeva njena ostavka.

IZVOR: BETA