Visoki sud u Hong Kongu presudio je danas da je neustavan zakon o zabrani nošenja maski za lice iz perioda kada je taj grad pod kineskom kontrolom bio britanska kolonija.

Sud je odlučio da je taj zakon u suprotnosti sa “osnovnim zakonom”, mini-ustavom Hong Konga, pod kojim je grad 1997. godine vraćen pod kinesku vlast, prenosi Reuters.

U odluci suda se navodi da zabrana nošenja maski za lice krši osnovna prava u većoj mjeri nego što je razumno potrebna za postizanje svoje svrhe, prenosi AP.

Policija Hong Konga sinoć je upozorila demonstrante da će koristiti “prave metke” nakon što je jedan policajac ranjen strijelom koju je ispalio demonstrant oko tog kampusa okruženog zapaljenim barikadama.

Foto: Fena/Xinhua

Policajci su ispalili suzavac i gumene metke da bi odvratili protuvladine demonstrante koji pokušavaju pobjeći iz kampusa univerziteta, javlja Reuters.

Mnogi su uhapšeni u blizini univerziteta, a 38 ljudi ranjeno je tokom noći u nedjelju, saopćila je gradska bolnička uprava.

Policija je pozvala demonstrante da “bace oružje” i odu.

Demonstranti protestiraju zbog, kao navode, kineskog uplitanja u obećane slobode od kade je Hong Kong stavljen pod kinesku vlast 1997.Tvrde da reagiraju na pretjeranu upotrebu sile od strane policije.