Manje od 100 antivladinih demonstranata ostalo je jutros u zgradi Politehničkog univerziteta u Hong Kongu poslije višednevnih sukoba sa policijom, prenijeli su lokalni mediji.

Ova grupa je posljednja koja je preostala nakon desetodnevne okupacije univerzitetskog kampusa tokom koje su hiljade demonstranata blokirale ulaze i utvrdile se unutar kompleksa korištenjem molotovljevih koktela, katapulta i zaštitinih barijera pred policijom.

Administracija Hong Konga saopštila je da je više od 800 ljudi napustilo kampus do noćnih časova u utorak, 19. novembra, prenijela je agencija DPA.

Javni servis RTHK navodi da su mnogi demonstranti uhapšeni poslije izlaska, nakon okršaja tokom prethodnih dana u kojima je bilo povrijeđenih na obje strane.

Demonstranti su zauzeli univerzitetski kampus poslije smrti studenta Aleksa Čoua, koji je pao i poginuo tokom demonstracija početkom novembra. Politehnički univerzitet je posljednji u kojem se nalaze demonstranti.

Protesti u Hong Kongu počeli su prije više od pet mjeseci povodom prijedloga zakona o izručenju stanovnika ovog grada na suđenja u drugim dijelovima Kine.

Prijedlog zakona kasnije je povučen, ali se u gradu i dalje svake sedmice dešavaju demonstracije protiv vlasti i policije.