Policija je danas suzavcem zasula hiljade ljudi koji su u jednom gradu nedaleko od Hong Konga demonstrirali protiv nasilja i za demokratska prava.

Demonstracije su priređenje uprkos upozorenjima policije da će prisustvo građana Hong Konga izazvati sukobe sa lokalnim stanovništvom u Juen Longu u kojem živi više od pola miliona ljudi.

Demonstranti odjeveni u crno prošli su kroz Juen Long, grad u kojem je prošle nedjelje na željezničkoj stanici ljude brutalno prebila mafija – ozloglašene “trijade” kojima je taj trgovački grad glavno uporište.

Policija je odbila da izda dozvolu za današnju povorku, navodeći visoki sigurnosni rizik.

Ulice naselja Juen Long su danas bile pod morem kišobrana koje su nosili učesnici povorke, neki s gas-maskama preko lica. Kišobrani su simbol protesta još od demonstracija “Okupiraj centar” u Hong Kongu 2014. godine. Demonstrantima kišobrani pomažu da prikriju svoj identitet od policijskih kamera, a i štite ih od suzavca

Masovni protesti u Hong Kongu su počeli prošlog mjeseca zbog zakona o ekstradiciji kojim bi se omogućilo da se osumnjičeni za razna djela predaju centralnim vlastima Kine na suđenje, gdje bi – kažu kritičari – njihova prava bila ugrožena.

Prijedlog zakona o tome je na kraju povučen, ali zahtjevi demonstranata su porasli: traže direktne izbore, raspuštanje Parlamenta Hong Konga i istragu policijske brutalnosti.

Hong Kong, bivša britanska kolonija, vraćena je Kini 1997. u okviru deklarativne politike “Jedna zemlja, dva sistema”. Taj aranžman je žiteljima tog grada kojih je 7,5 miliona, obećavao određene demokratske slobode koje se ne daju ostalim građanima Kine, ali stanovnici Hong Konga se žale da su se te slobode osipale posljednjih godina, uz hapšenje političkih aktivista.