Policija u Hong Kongu ranila je jednog demonstranta, koji je u kritičnom stanju, u novim nemirima na ovoj teritoriji pod kineskom upravom.

Demonstranti su napravili barikade i zapalili vatre na ulicama, zbog čega je policija upotrijebila vatreno oružje u istočnom dijelu ostrva, te saopštila da je jedan demonstrant ranjen. Bolnička uprava objavila je da je ranjeni muškarac star 21 godinu podvrgnut operaciji i da je u kritičnom stanju.

Policija je saopštila da su radikalni demonstranti postavili barikade na više lokacija širom grada i upozorila ih da “odmah prekinu svoje nelegalne aktivnosti”. Na njih je ispaljen suzavacu centralnom poslovnom okrugu, gdje su neki demonstranti, krijući se iza kišobrana, blokirali ulice kada su zaposleni u kancelarijama izašli na pauzu za ručak.

Demonstranti su nezadovoljni zbog, kako smatraju, policijske brutalnosti i miješanja Pekinga u slobode u ovoj bivšoj britanskoj koloniji, koje su garantovane politikom “jedna zemlja, dva sistema” od kada je Hong Kong vraćen pod kinesku upravu 1997. godine.

U Hong Kongu protesti se dešavaju skoro svakodnevno, već 24 sedmice uzastopno, ponekad uz neposrednu najavu ili bez nje. Nasilje se do sada dešavalo uglavnom poslije sumraka. To sve remeti poslovne aktivnosti i vrši pritisak na vlasti.