Hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo udružio se na svojoj virtuelnoj sceni sa jedinstvenim “No Borders Orchestra” (“Orkestar bez granica”) izvodeći Quarantine operu “Don Pasquale” Gaetana Donizettija.

Specifične situacije u životu za umjetnike su uvijek izazov i poticaj za stvaranje i drugačije oblikovanje umjetnosti. Činilo nam se da je ovo trenutak u kojem se ukazala prilika da iz svojih domova sarađujemo sa umjetnicima širom svijeta, u čemu nas je do sada sprečavala fizička distanca – navodi se u saopćenju Narodnog pozorišta Sarajevo.

Misija “Orkestra bez granica”, ujedinjavanja različitosti kroz zajedničko muziciranje, potakla je umjetnike u NPS da, bar na trenutak, prevaziđu sve barijere i nametnutu razdvojenost te omoguće da se spojimo u svijetu muzike.

Sve dionice hora i orkestra snimane su odvojeno, u kućnim uslovima, mobilnim telefonima i u devet gradova: Sarajevo, Berlin, Zagreb, Beograd, Minhen, Skoplje, Ljubljana, Novi Sad, Ulm, te naknadno spojene u nesvakidašnje izvođenje numere “Che interminabile andirivieni” iz opere “Don Pasquale” Gaetana Donizettija.

Cijeli kreativni tim ovog malog audio-video projekta čine članovi Opere NPS (izuzev realizatora video zapisa): Dragan Rokvić (ilustracija i režija), Alen Lemešević (mastering i produkcija tona), Salem Kapić-Kantardžić (video artist), Danijel Žontar (šef hora), Premil Petrović (umjetnički rukovodilac NBO), Alma Gabela (producent), Amila Ibrahimpašić-Balach (prevod).