Premijer Kosova Avdulah Hoti je nakon sastanka sa srbijanskom stranom u Vašingtonu izjavio da je napravljen veliki korak ka zaključivanju konačnog sporazuma sa Srbijom.

Hoti je kazao da je na sastanku održanom u prisustvu savjetnika za nacionalnu bezbjednost američkog predsejdnika Roberta O’Briena, ambasadora Richarda Grenella i timom iz različitih američkih institucija dijalog bio fokusiran na ekonomske teme.

„Imali smo sastanak sa srbijanskom predsjednikom i savjetnikom O’Brienom. Sutra očekujemo da završimo svu ovu posvećenost koju smo imali toliko dugo i diskusije koje smo vodili “

Kako je saopšteno iz Vlade Kosova, premijer Hoti je iznio uvjerenje da štetni sporazumi za Kosovo, neprihvatljivi za Kosovo, nikada nisu došli i neće doći iz Bijele kuće. Takođe, Hoti je rekao da je postignut veliki napredak u unapređivanju ekonomske saradnje i “da smo korak bliže zaključivanju sporazuma”.

Upitan da li je od Srbije zatraženo priznanje, Hoti je rekao da je sve što se razgovara sa Srbijom s ciljem uzajamnog priznavanja. Hoti je kazao i da pitanje razmene teritorija nikada nije bilo postavljeno i da neće ni biti dozvoljeno da se postavi.