Premijer Kosova Avdullah Hoti izjavio je da je stanje sa epidemijom koronavirusa jako ozbiljno, ali pod kontrolom i nastaviće se provoditi zaštitne mjere, te da je u cilju smanjenja opasnosti od širenja zaraze virusom korona odlučeno da se prvo školsko polugodište završi sredinom decembra.

Nakon sastanka nadležnih za upravljanje pandemijom COVID-19 na kome je razmotrena situacija nakon dvije sedmice primjene oštrijih mjera uvedenih Hoti je ocijenio da je stanje pod kontrolom i da su mjere dale rezultate.

Hoti je kazao da su obezbjeđeni bolnički kapaciteti, povećani kapaciteti za testiranje na oko 2.000 testova dnevno. On je naglasio da je od početka epidemije testirano oko 145 hiljada građana od koji je oko 38 posto rezultiralo pozitivno, dok je oko 62 posto njih već izliječeno. Najviše zaraženih je među zdravstvenim radnicima, a najviše oboljelih je u starosnoj dobi između 30 i 40 godina.

“Tokom ovih 15 dana, od kada je Vlada uvela mjere stabilizovani su novi slučajevi zaraze. U ovom momenetu broj novih zaraženih je manji od broja izliječenih i drago mi je da su mjere dale rezultate. Na osnovu ocjene Instituta mi smo uspostavljenim mjerama stavili pod kontrolu dalje širenje pandemije”, kazao je Hoti.

Hoti je rekao da je Kosovo na dobrom putu snabdbievanja anti-COVID vakcinom, pored 20 posto koje se dobijaju od Svjetske zdravstvene organizacije.

“Dogovorili smo se da se ovo polugodišete završi 18. decembra. To je, takođe, zahtjev ministra i koristim priliku da zatražim od škola, opština, da zaključe plan i program predviđen za ovaj semestar do 18. decembra. Škole bi potom trebalo da se otvore 18. januara, pa će zimski raspust trajati mejsec dana, a onda ćemo imati vremena tokom proljetnog raspusta ili u junu da nadoknadimo dane kojima odlažemo početak drugog polugodišta “, rekao je Hoti.

Istakao je da je sugestija Instituta za javno zdravlje Kosova da se mjere na snazi nastave, ali sa rigoroznijom primjenom.

Na Kosovu su 13. novembra stupile na snagu nove vladine mjere u cilju zaštite od širenja koronavirusa.

Opštine su podijeljene u tri kategorije prema stepenu rizika od širenja zaraze koronavirusom, a u opštinama koje su u crvenoj zoni, u kojima je preko 150 inficiranih na 100.000 stanovnika u roku od sedam dana, na snazi je policijski sat od 19 do 5 ujutro. U crvenoj zoni trenutno je 19 opština. U ostalim opštinama zelene i žute zone, nema policijskog sata, ali ugostiteljski objekti mogu raditi do 20, odnosno do 18 sati.