Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je danas da će konačni sporazum sa Srbijom biti u skladu sa Ustavom Kosova i da će dovesti do međusobnog priznanja.

“Moja obaveza da zastupam Kosovo u dijalogu proizilazi iz Ustav Kosova. Čak i principi na kojima će se zasnivati sporazum sa Srbijom zasnivaju se na ovom Ustavu”, rekao je Hoti u Skupštini Kosova.

Hoti je na sjednici parlamenta informisao poslanike o susretima sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kojima su posredovali francuski predsejdnik Emanuel Makron i njemačka kancelarka Angela Markel.

Prema njegovim riječima, prvi princip od kojeg polazi podrazumijeva da je teritorijalni integritet Kosova neupitan i neprikosnoven.

Drugi princip podrazumijeva da ustavna organizacija ne može biti dovedena u pitanje.

“Sporazum sa Srbijom biće u skladu sa Ustavom. Ustav je jedini instrument koji takvom sporazumu daje legitimitet”, rekao je Hoti.

Kosovski premijer je također rekao je da su za mjesec dana uspjeli da vrate Kosovo tamo gdje i pripada, “u blizinu svojih prijatelja”.

Prema njegovim riječima, dijalog nema alternativu ,a u tom procesu računa na pomoć kosovskih prijatelja u postizanju cilja tokom procesa, koji je nazvao teškim.

On je dodao da je za samo mesec dana uklonjeno iz bilo koje rasprave pitanje teritorijalnog integriteta Kosova i to više niko ne spominje.

“Probili smo političku i diplomatsku izolaciju Kosova, odlučno i hrabro izbjegli ćorsokak i preuzeli državnu odgovornost u dijalogu. To smo uradili bez ustručavanja”, naglasio je Hoti.

Skupština nastavlja rad diskusijom šefova poslaničkih grupa i poslanika kosovskog parlamenta.