Pravoslavci danas obilježavaju Veliki petak. Smatra se najtužnijim danom hrišćanstva, jer je tog dana Isus Hrist osuđen i razapet na Golgoti. Običaj je da se na današnji dan farbaju vaskršnja jaja.

https://youtu.be/6InkMGSGarc

Iako naglašavaju da je za njih danas najtužniji dan u godini, članovi porodice Klepić iz Istočnog Sarajeva raduju se najvećem hrišćanskom prazniku. Ljilja svoje znanje prenosi na unučiće, te pojašnjava da su kod njih zastupljene gotovo sve tehnike ukrašavanja.

 LJILJANA KLEPIĆ

“Uvijek krenemo u početku sa jednom od najstarijih tehnika, a to je šaranje sa voskom. Mi smo prije nekoliko dana napravili djeci šaralice, svako dijete ima svoju šaralicu, tako da smo prvo šarali voskom. To su jaja za sreću kuće, i ova jaja, to je stvarno najstarija tehnika, treba biti malo i vješt da bi se to radilo, ali uz mene i djeca to urade jako dobro“.

Ljilja ističe da djeca sa radošću usvajaju običaje i znanja koja se ona trudi da im prenese. A i mi smo se uvjerili u njihove vještine ukrašavanja vaskršnih jaja.

-Mirko je našaro svoje prvo jaje tehnikom dekupaž koju je naučio u vrtiću

-Ove godine smo radili sa voskom, sa cirkonima, dekupaž, sa flomasterima, ubrusima itd.

-Ja sam koristio šaranje sa voskom, sa bojama i sa flomasterima sam šarao jaja.

Posjetili smo i dom Milice Čvoro. Ona ističe da bez obzira na moderne trendove, ipak najviše voli tradicionalne načine. Objašnjava postupak ukrašavanja voskom.

MILICA ČVORO

“Prvenstveno zagrijemo šaralicu i umocimo u vosak i onda se prepuštamo masti. Treba malo vremena da se zagrije, i onda možemo početi sa ukrašavanjem.”

Sjećanje na stradanje Isusa Hrista uči nas trpeljivosti, i olakšava nam život, ističe paroh drugi mostarski Duško Kojić.

DUŠKO KOJIĆ, paroh drugi mostarski

“Šta god da se nama desi, i kroz sta da prolazimo, mi se možemo sjetiti da se to desilo i nasem Gospodu koji je radi nas postao čovjek i iz svoje ljubavi je sisao na ovaj svijet, da bi ga ljubavlju i spasio“.

S obzirom na to da je za pravoslane hrišćane Veliki petak najtužniji dan u godini, na taj dan zvona ne zvone, već se služba označava klepetalima. Služi se služba – koja se zove Carski časovi, a uveče se čita statija sa iznošenjem plaštanice, ophodom oko hrama i polaganjem plaštanice – platna koje simbolizuje stradalog Hrista.