Najbolji film 14. Pravo Ljudski Film Festivala je “Hronike žive” Bena Gueza i Sashe Kulak, saopćili su organizatori.

Ceremonijom proglašenja zatvoren je taj festival, a najbolji film je odabrao žiri u sastavu: Greg de Cuir Jr, Andrés Duque, Adrianna Quena, Ivana Kvesić i Jelena Maksimović, u selekciji od šest filmova iz cijelog svijeta. 

“Film koji nas je odveo usred ničega ili možda na sam kraj svijeta i pokazao nam, sa mnogo ljubavi, kompleksnost autonomnih života, gdje umjetnost i ljudska osjećanja bujaju i daju nova značenja. Stanovnici ovog mjesta su možda izopćenici i marginalci sa snažnim kritičkim svjetonazorom, ali u isto vrijeme gaje snažnu empatiju za čovječanstvo. Impresionirala nas je fluidnost režije i precizni filmski izraz, uz nijansirane veze među protagonistima. Napušteni rudnici, gradovi duhova, NLO-i – ovo je možda žanrovska filmska vježba, ali je u potpunosti utemeljena u proživljenom iskustvu i intimnim vezama koje spajaju ljude s obje strane kamere. Ovaj film isprepliće okolišno, društveno i mentalno i zbog tog smo odlučili extra muros nagradu dati filmu ‘Hronike žive’ Bena Gueza i Sashe Kulak”, navedeno je u izjavi žirija.

Specijalno priznanje dobio je film “Od sutra ću” (Ivan Marković i Wu Linfeng).

“Žiri je odlučio dati specijalno priznanje filmu koji promišlja važnost prijateljstva i samoće kao humanih ostataka protagonista čije ponašanje kontroliraju korporacije i konzumerističke strategije. Film ima moćan i maštovit vizuelni stil koji transcendira stvarnost i transformira je u univerzalnu priču sa poetskim završetkom”, naveo je žiri.

Extra muros nagrada 14. izdanja Pravo Ljudski Film Festivala je “Goruće polje” Mile Panić, analogna fotografija u digitalnom printu – rad kojim umjetnica “preispituje vlastitu odgovornost spram nasljeđa i ostavštine u momentu raščinjenosti”.

Mila Panić rođena je u Brčkom, živi i radi u Berlinu, a njen rad karakterizira redefiniranje postojećih narativa o dijaspori i medijskoj percepciji tamošnjeg boljeg života.

Tokom šest dana Pravo Ljudski Film Festivala, prikazano je 40 filmova, od toga 23 u retrospektivnom programu Etika na kraju svijeta: Okolišno, društveno, mentalno, čiji je cilj bio pružiti različite filmske uvide u ekološku krizu te nadahnuti na promišljanje, diskusiju i akciju.

Prikazani su i dva filma u okviru specijalnog programa posvećenog ženama ispred i iza kamere te ukupno sedam filmova nastalih u okviru škola dokumentarnog filma Ko je vidio video?! i Border Pass /Granični prelaz, a  gostovale su žene Kruščice, koje su podijelile svoju inspirativnu priču.