Predstavnici javnolinijskih autobusnih prijevoznika upućuju apel hrvatskoj Vladi za spas preko 4.000 radnih mjesta u ovom sektoru za kojega procjenjuju da je najugroženiji poduzetnički sektor uslijed korona krize.

Predstavnici Sindikata prometa i veza Hrvatske (SPIVH), Udruga sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske (USVPRH) i Udruga hrvatskih autobusnih javnolinijskih prijevoznika (UHAJLP) održali su konferencije za medije na temu “Korona kriza vs. Javno linijski prijevoz putnika autobusima – slijedi li kolaps sustava i stečajevi, te masovni otkazi Ugovora o radu?”.

Korona kriza izazvala je velike gubitke u javnom autobusnom prometu, zbog čega su predstavnici autobusnih prijevoznika uputili pismo predsjedniku Hrvatske vlade Andreju Plenkoviću kojim upozoravaju da je sustav s preko 4.000 zaposlenih pred kolapsom i kako su na pomolu masovni otkazi ugovora o radu.

Stjepan Lisičak, predsjednik SPIVH-a, pozvao je hrvatsku Vladu da razgovara s poslodavcima i zaštiti radna mjesta u autobusnom javnolinijskom prijevozu s obzirom da su poslodavci, pogođeni krizom i pod prijetnjom stečaja najavili otkaz ugovora o radu za brojne zaposlenike na neodređeno vrijeme u ovom sustavu.

Gradovi i lokalne samouprave ne mogu financirati javnolinijski autobusni prijevoz, posebno manji gradovi i mjesta, upozorava Lisičak.

Ante Jelić, predsjednik USVPRH-a poručio je kako problem leži u tome da hrvatska Vlada i lokalne zajednice nastoje izbjeći odgovornost za postojanje problema autobusnih prijevoznika.

„Mi ćemo, ako treba, organizirati dolazak 500 do 600 autobusa u Zagreb na Markov trg i dovesti sve radnike koji su ugroženi i koji će dobiti otkaz zbog ove situacije koju Vlada ne pokušava riješiti”, poručio je Jelić.

Hrvoje Meštrović iz UHAJLP-a poručio je kako su autobusni javnolinijski prijevoznici najugroženija poduzetnička skupina u Hrvatskoj uslijed korona krize, ugroženija i od hotelijera koji su procijenili da im je poslovanje smanjeno za 90 posto.

Meštrović je kazao kako su javni autobusni prijevoznici krenuli s poslom od prošlog ponedjeljka no kako prihodima koje dobiju kao pomoć od države uspiju pokriti tek troškove goriva jer javni prijevoz više ne koriste đaci, studenti i radnici.

U apelu kojega su predstavnici javnolinijskih autobusnih prijevoznika uputili hrvatskoj Vladi traže pomoć za očuvanje radnih mjesta i opstanak tvrtki do početka rujna 2020. godine, odnosno do početka sljedeće školske godine.

Traže osiguranje sredstava u državnom budžetu, ali i u budžetima lokalnih zajednica za prijevoznike po uzoru na ostale zemlje Europske unije, inače će, najavljuju, krenuti s prosvjedima zbog gubitka velikog broja radnih mjesta.