Poliklinika za zaštitu djece i mladih grada Zagreba objavila je danas besplatnu publikaciju sa savjetima o tome kako se postaviti i objasniti djeci što se događa i kako im pružiti podršku tokom zemljotresa i drugih prirodnih katastrofa.

Ponukani posljedicama jučerašnjeg razornog zemljotresa koji je pogodio Hrvatsku, psiholozi zagrebačke Poliklinike Gordana Buljan Flander, Krešimir Prijatelj i Mia Roje Đapić pripremili su publikaciju “Djeca i obitelji prije, tijekom i nakon potresa”.

Koautorica publikacije i direktorica Poliklinike Gordana Buljan Flander istakla je kako pandemija i zemljotresi nisu životne situacije na koje su ljudi pripremljeni te da zato ne čudi da roditelji imaju brojna pitanja, dileme i veliku brigu kako maksimalno zaštititi dječje fizičko, ali i mentalno zdravlje.

Psiholozi su u publikaciji pokušali dati odgovore na mnoga od roditeljskih pitanja u vezi sa potresima.

“Dragi roditelji, ne zaboravite da i vi imate pravo na stresne reakcije, brinite o sebi, kako biste mogli brinuti o svojoj djeci i drugima”, poručila je Buljan Flander na Facebooku.

Publikacija je interaktivna pa uz savjete o tome kako razgovarati s djecom i kako se ponašati u slučaju potresa, predlaže i aktivnosti s djecom.

Publikacija se u PDF formatu dostupna je na internet stranici Poliklinike, odakle se može bez ograničenja preuzimati, dijeliti i printati, uz navođenje izvora.