Osam hiljada zaposlenih manje i približno 300.000 radnika na minimalcu prvi su vidljivi gubici blokade privrednih aktivnosti zbog koronavirusa, piše Večernji list.

Osim tvrtki i poduzetnika kojima je zabranjen rad na pomoć države u isplati plaća mogu računati i ostali s padom prihoda većim od 20 posto, uključujući i samozaposlene te samostalne profesije.

U Poreznu upravu do jučer je stiglo 39.047 zahtjeva tvrtki i obrtnika da im se odgodi plaćanje poreza i drugih javnih davanja. Svaki treći zahtjev došao je iz hotelijerstva i ugostiteljstva, navodi dnevnik.

Nakon najave premijera Andreja Plenkovića da će se ove sedmice n donijeti novi paket mjera koje bi trebale ublažiti probleme poduzetnika u uslovima epidemije koronavirusa, u Vladi je u ponedjeljak održana prva koordinacija na temu novih mjera, a kako doznaje Večernji list, razmatralo se ukidanje obaveze plaćanja svih upravnih taksii doprinosa u resoru Ministarstva privrede.

Tokom iduća tri mjeseca tako se ne bi naplaćivale članarine i komorski doprinosi, a plan je da se jednako postupi i s članarinama za Hrvatsku turističku zajednicu, vodnim doprinosom, naknadom za korištenje voda, naknadom za radiofrekvenciju…

Mjera bi se po potrebi produžila na još tri mjeseca, no neslužbeno se jučer moglo čuti kako postoje i otpori takvom planu, primjerice kad je riječ o naplati RTV pristojbe. Iz Ministarstva privrede poručuju da će se neke od naknada o kojima se sada govori i trajno ukinuti, u skladu s planovima administrativnog rasterećenja koje je ova kriza bacila u drugi plan.

Govori se i o signalima iz Bruxellesa da bi se minimalna podrška o kojoj se mora izvijestiti Europsku komisiju sa sadašnjih 200.000 podigla na milion eura, donosi Večernji list.