Hrvatska je među osam zemalja Evropske unije u kojim industrijska proizvodnja u maju nije povećana u odnosu na april, dok je turistički pad katastrofalan, podaci su “Evrostata”.

Čak pet milijardi kuna (663,8 miliona evra) izgubili su ugostiteljstvo i turizam u Hrvatskoj od pojave koronavirusa 24. februara do 12. jula, u odnosu na isti period prošle godine.

Riječ je o zaradi koju bilježe fiskalne blagajne, a to je pad od 59 odsto.

Prema podacima Poreske uprave u Hrvatskoj, ukupan finansijski promet prema fiskalnim računima manji je za čak 14,4 milijarde kuna (oko 1,9 milijardi evra), što predstavlja pad od 19 odsto.

U cijeloj EU industrijska proizvodnja u maju je rasla za 11,4 odsto prosječno u odnosu na april, a najveći pad proizvodnje zabilježile su Irska od 9,8 odsto i Hrvatska od 3,5 odsto.

U svim zemljama EU, osim Hrvatske i Švedske, stope po kojima je proizvodnja padala u maju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine niže su od onih po kojima je padala u uporednom periodu.

Iako su u većini EU zemalja stope pada i u maju veće nego u Hrvatskoj, činjenica je da se taj pad u ostatku Unije usporava, dok se u Hrvatskoj pojačava.

U krizi je i građevinarstvo, kako potvrđuju hrvatski podaci, od početka ove godine broj izdatih građevinskih dozvola pao je za više od 14 odsto.