Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da će danas biti objavljene nove strože epidemiološke mjere koje će trajati do pred Božić.

“Mjere će trajati do pred Božić. To nije tako daleko. Ako budu epidemiolozi tražili, mogu trajati i duže”, rekao je Plenković u pauzi sjednice hrvatskog Sabora na kojoj se raspravljalo o zahtjevu opozicije da bude smijenjen ministar privrede Tomislav Ćorić.

Plenković nije želio novinarima saopštiti više detalja o novim mjerama.

U Vladi Hrvatske je održan sastanak užeg kabineta, na kojem se raspravljalo o novim mjerama koje će se uvesti u Hrvatskoj, a nakon što mjere budu usklađene, biće poslate županima.

Prema saznanjima portala “Indeks”, nove stroge mjere na snagu stupaju od petka u ponoć, na snazi će biti od subote, a trajaće sve do Badnjaka.

Portal “Indeks” navodi da se planira kompletno zatvaranje kafića, dok bi restoranima i slastičarnicama bila omogućena dostava, no još su se vodili razgovori o tome hoće li se potpuno zatvarati svi kaFići i restorani.

Hoteli, bi trebali, kako doznajemo, ostati otvoreni, a njihovi će restorani moći raditi, no isključivo za goste hotela.

Trgovine bi radile kao i do sada, no provodila bi se jača kontrola toga je li broj ljudi u njima u skladu s propisanim po kvadratnom metru.

U novom setu mjera išlo bi se i na smanjivanje broja putnika u javnom prevozu, a epidemiolozi zagovaraju da to bude oko 25 odsto ukupnog kapaciteta sredstva javnog prevoza. Što se tiče škola, zasad se ne bi kompletno prebacila nastava na onlajn, već će se i dalje raditi u školama. Srednje bi škole mogle djelimično preći na onlajn nastavu, a Fakulteti uglavnom već rade na taj način.

Nove restriktivne mjere biće predstavljene na sjednici vlade koja počinje danas u 10 časova.